Výstava předního českého výtvarníka Josky Skalníka v Los Angeles

"Já jsem zvláštní pták. Dělám si skici, poznámky, ale jsem zvyklý na svůj ateliér. Já věřím na prostor a všechno maluju v aťasu."

Od 17. ledna 2006 do poloviny února probíhá v CzechFront Gallery v prostorách Generálního konzulátu v Los Angeles výstava předního českého výtvarníka Josky Skalníka - The Dreams, Situations and Games in the City of Angels / An Obsession with Blue.

Malíř, grafik, performer, absolvent střední uměleckoprůmyslové školy v Praze, spoluzakladatel Jazzové sekce, disident, výtvarník pražského Činoherního klubu, spolupracovník Divadla Husa na Provázku, poradce a člen Kolegia prezidenta republiky Václava Havla, organizátor mnoha kulturních akcí a projektů, autor porevolučního státního znaku České republiky, vynikající člověk. Iniciátor "krabiček" - nyní již pověstné výstavy, která oběhla celý svět - "Minisalón".

"Nápad se zrodil v orwellovském roce čtyřiaosmdesátém, kdy nebyla možnost vystavovat v oficiálních galeriích, a nebýt Jazzové sekce a lidí okolo, tento projekt by se těžko uskutečnil. Oslovil jsem umělce z Čech, Moravy a Slovenska. Nechal jsem u jednoho slovenského truhláře vyrobit krabičky patnáct na patnáct centimetrů a poslal jsem je výtvarníkům s tím, že je můžou pojednat na volné téma. Sešla se neskutečná sbírka."

A také kulturista! - "Mně na Hradě říkali kulturista. Jako jediný jsem se zúčastňoval zasedání Rady na obranu kultury, založili jsme i Nezávislý parlament kultury."

Jeho výstavy měli možnost vidět diváci např. v Japonsku, Malajsii, Indonésii, Thajsku, na Filipínách, v Jihoafrické republice, v Mexiku a mnoha evropských zemích.

"Já jsem člověk, který se nikam necpe, nehoní se za galeristy a teoretiky. Maluju pro sebe. Malování je můj život." (Použity citace J. Skalníka z článku Petra Volfa "Řízené sny"

GENERÁLNÍ KONZULÁT ČR V LOS ANGELES

obsah | kultura - kultúra