Zemřel komik Miloslav Šimek

Ve věku nedožitých čtyřiašedesáti let zemřel známý herec a moderátor Miloslav Šimek. Leukemii podlehl dnes v pět hodin ráno. Oznámilo to Divadlo Jiřího Grossmanna. Miloslav Šimek byl spolu s Jiřím Grossmanem výraznou postavou Divadla Semafor. Proslavili se svým smyslem pro intelektuální humor a improvizaci.

Divadlo Jiřího Grossmanna už před časem muselo vzhledem k onemocnění Miloslava Šimka rušit představení a natáčení dalšího dílu pořadu Politické harašení aneb S politiky stále netančíme. Šimek chyběl i na předávání výročních cen Novy, kde zabodoval i jeho satirický pořad, který moderuje se Zuzanou Bubílkovou. Ocenění tehdy přebíraly dvě z jeho dcer.

Slavné komické dvojice

Šimek, původním vzděláním učitel, byl až do roku 1990 sedmadvacet sezon členem pražského Divadla Semafor. Autorsky spolupracoval s Jiřím Grossmannem, s nímž vytvořil populární a osobitou dvojici, a po jeho předčasném úmrtí s Luďkem Sobotou a pak s Jiřím Krampolem. Společné nahrávky s Grossmannem získaly v polovině 90. let platinovou desku. Když Jiří Grossmann 5. prosince 1971 prohrál boj s leukemií, bylo mu pouhých 30 let. Jeho jméno nese divadlo, které Šimek založil v roce 1990 a byl jeho uměleckým šéfem.

"Při jménu Miloslav Šimek se mi vybaví nádherné okamžiky v Divadle Sluníčko, kde jsem ponejprv pro sebe objevil tuto autorskou dvojici," komentoval dnes Šimkovo úmrtí v rozhovoru se zpravodajem semaforský šéf Jiří Suchý. "Grossmann se Šimkem mě okouzlili tak, že jsem je angažoval do svého souboru, kde působili dlouhý čas, než se naše cesty opět rozešly. Tenkrát byl jejich humor mému srdci velice blízký. Připomínal mi moje vlastní začátky v Redutě a v pražském Divadle Na zábradlí," dodal Suchý.

Sobota o leukémii nevěděl

"Spolupracovali jsme 15 let, napsali spoustu her pro Semafor, dva pořady pro televizi, které režíroval Ján Roháč pod názvem Ze Soboty na Šimka a Zajíc v pytli. Společně vznikla i knížka Jak vyrobit bumerang," vzpomíná jeden ze Šimkových partnerů Luděk Sobota. Jeho kolega nepil, nekouřil a sportoval - hráli spolu často tenis.

"Byl skvělý v tom, že na rozdíl ode mě, který se v organizování nevyzná, byl právě v tom dokonalý. Skvěle mi organizoval život. Když jsme spolu psali, já vymýšlel fóry a on k nim pointy, určil přesně, od kdy do kdy se bude pracovat a kdy půjdeme pinkat. Jako bývalý učitel mě vlastně vedl. Budu na něj vzpomínat v tom nejlepším. Už proto, že byl nesmírně pracovitý," uvedl Sobota, který o Šimkově nemoci nevěděl.

"Mluvili jsme spolu asi před půl rokem dlouho do telefonu. Slávek měl totiž v úmyslu, že oprášíme staré dialogy a scénky, na které lidi dodnes vzpomínají, a objedeme s nimi celou republiku. Řekl mi ale, že chodí dost po doktorech a že se domluvíme, až se z toho dostane," dodal Sobota.

Život Miloslava Šimka v datech

7. března 1940 - Narozen v Praze.
1960 - S přítelem Vladimírem Bystrovem vytvořil první komické pásmo.
1963 - Absolvoval Pedagogický institut.
- Spolu s Jiřím Grossmannem napsal komedii Hoj, Štěchovice o řeznici, jež se pokusí unést štěchovický parník do Hamburku.
1966 - Spoluzakladatel Divadelního klubu Olympik.
1967 - S Jiřím Grossmannem nastoupili do divadla Semafor.
- Prvním představením byla Besídka zvláštní školy.
5. prosince 1971 - Na leukemii zemřel Jiří Grossmann.
1972 - Začal spolupracovat s Luďkem Sobotou.
1973 - Jeho hereckým partnerem se stal i Petr Nárožný.
1986 - Počátek autorské spolupráce s Jiřím Krampolem.
1990 - Založil Divadlo Jiřího Grossmanna.
1995 - Zahájeno vysílání pořadu S politiky netančím (se Zuzanou Bubílkovou) v České televizi.
2001 - S Bubílkovou přešli do Novy, pořad se přejmenoval na Politické harašení aneb S politiky stále netančím.
16. února 2004 - Zemřel na leukemii.

LIDOVKY

obsah | kultura - kultúra