Přátelé československé hudby v San Diegu

Tato organizace byla založena r. 1983 na popud profesora dr. Jaroslava Mráčka (1929 - 1999), který se narodil v Kanadě českým rodičům. Byl muzikologem a profesorem hudby na San Diego State Univerzity, mluvil velmi dobře česky a vždy a všude propagoval čsl. Klasickou hudbu. Tehdy připravoval velké oslavy na uctění památky Bedřicha Smetany, který před sto lety 1884 zemřel. Oslavy bylo nutno předem ohlásit tisícům zájemců v USA i v jiných zemích. Dále bylo třeba sehnat peníze, a proto jsme zahájili velkou kampaň mezi milovníky klasické hudby. Mimo to jsme dostali příspěvky od různých českých a amerických nadací . Bylo nás tehdy asi deset, kteří jsme prof. Mráčkovi pomáhali a poslali asi 20 000 dopisů. Mezinárodní hudební konference a oslavy trvaly 11 dní. Během dne byly na univerzitě muzikologické přednášky a každý večer byl koncert české hudby. Média o tom denně přinášela zprávy. Mezi přednášejícími tehdy byli Karel Husa, dnes už slavný český skladatel, muzikologové John Clapham a John Tyrrell z Anglie, a mnozí jiní. Tehdy byla také provedena celá Má vlast, a to poprvé na západním pobřeží Ameriky. Hráli zde mimo jiné umělci Martina Maixnerová (piano) a Pavel Prantl (housle). Tehdy přijeli ze Singapuru. Fále zde koncertoval František Smetana (cello) a mnozí jiní. Karel Husa několikrát dirigoval symfonický orchestr města San Diega.

Když oslavy skončily, rozhodli jsme v práci pokračovat. Každým rokem jsme znovu žádali naše dárce o další příspěvky a z jejich darů pořádali alespoň jeden koncert klasické hudby pro Američany a krajany. Účinkoval zde například Rudolf Firkušný, Miluška Šimková, sopranistka opery v Sydney, Zdeněk Prouza a Miloš Sádlo (cello), Adam Skoumal a světoznámý koncertní pianista Radoslav Kvapil. V roce 1999 zde hrálo výborné Škampovo kvarteto. Letos v říjnu se konal koncert pianisty Jana Novotného, profesora pražské konzervatoře.

A tak zde propagujeme to nejlepší, co naše národy vytvořily - naši hudbu. Američané ji mají rádi a hodně nás finančně podporují a pravidelně navštěvují naše koncerty.

MARIE DOLANSKÁ, jednatelka společnosti Přátelé čsl. hudby

obsah | kultura - kultúra