Festival Pulse predstaví hudobnú scénu krajín V4

Unikátny hudobný festival krajín V4 sa uskutoční v dňoch 11. až 14. mája v londýnskom klube Cargo. Akciu Pulse Festival 2005, zameranú na worldmusicovú a elektronickú scénu Slovenska, Česka, Maďarska a Poľska, spoluorganizuje agentúra Pishter Ltd., ktorá v Londýne predstaví známe mená českej a slovenskej hudobnej scény.

Slovenskú stranu na prvom ročníku trojdňového festivalu Pulse zastupuje worldmusicová speváčka Zuzana Mojžišová so skupinou, elektronická formácia Abuse a DJ Brano.

"Zmyslom nášho festivalu je prezentovať aktuálnu scénu krajín Visegrádskej štvorky britskému publiku, ako aj prepojiť jednotlivé komunity týchto štátov, žijúcich v Londýne," vysvetľuje organizátor Štefan Krasňanský. "Vyberali sme si interpretov, ktorí predstavujú evolúciu v hudbe každej krajiny - od worldmusicových skupín vychádzajúcich z minulosti až po progresívne projekty využívajúce najsúčasnejšie technológie."

Česko budú zastupovať známe skupiny Čechomor, The Ecstasy of St. Theresa a Tarafuki. Z Maďarska sa predstaví napríklad tanečná skupina s džezovými prvkami Zagar alebo balkánska smršť v podaní kapely Besh o Drom. Poľskú scénu odprezentujú zasa folkoví Tolhaje.

"Zo Slovenska sme si vybrali speváčku Zuzanu Mojžišovú, ktorú budú sprevádzať známi inštrumentalisti Oskar Rózsa s Martinom Valihorom. Abuse sú zasa veľkým objavom tanečnej scény. DJ Brano nie na Slovensku príliš známou postavou, ale za päť rokov pôsobenia v Londýne si tu urobil meno," vysvetľuje Krasňanský. Abuse okrem toho absolvujú v Londýne dva ďalšie klubové koncerty, na ktorých predstavia svoj aktuálny album The Great Outdoors.

Organizátori v súčasnosti už plánujú druhý ročník Pulse, ktorý chcú rozšíriť o ďalšie tri scény - alternatívu, klasickú hudbu a džez. Agentúra Pishter Ltd., ktorá v minulosti organizovala v Londýne koncerty Jaromíra Nohavicu, Richarda Müllera, Lucie alebo IMT Smile, chce britskému publiku v budúcnosti predstaviť aj nekomerčné klubové projekty zo Slovenska.

Predtým ju 3. júna čaká koncert skupiny Elán v Sheperds Bush Empire, kam sa zmestí až dvetisíc divákov.

(peb)

obsah | kultura - kultúra