V Praze nastává věk proměnlivých obrazů

Od 18. do 29. července probíhá v Praze první ročník mezinárodního festivalu digitálního obrazu In Out. Jeho neoficiálním mottem je citát německého režiséra Wernera Herzoga, podle nějž lidstvo v současnosti nevytváří adekvátní obrazy, ale mělo by se o ně alespoň pokoušet, jinak vyhyne jako dinosauři.

Digitální obraz je jednou z možných cest, která nepopírá tradici, jen nabízí jiný úhel pohledu na to, co se dá fotoaparátem či kamerou zachytit. Přesto samotné organizátory překvapilo, jak se jim festival přímo pod rukama rozpohyboval: původní nápad, pocházející z okruhu galerie Atelier Josefa Sudka a jejího programu Fotograf v zahradě, totiž počítal s více či méně statickými obrazy.

Ze stoosmašedesáti umělců ze třiceti osmi zemí, kteří se festivalu In Out účastní, jich ale značná část zaslala díla blížící se videoartu. To je však zcela v souladu s názorem ředitele festivalu Davida Koreckého, který vnímá současnost především jako "věk proměnlivých obrazů". Účastníci festivalu nejsou filmaři, jsou to fotografové a výtvarníci, přesto se jejich díla proměňují v čase a prostoru.

Tématem letošního ročníku je Metropolis; i proto je jen logické, že v cestě za vystavenými díly může návštěvník urazit nemalý okruh po pražském centru. Prohlédnout si je může v galeriích Karolinum a Home, v kavárně Indigo, v klubech Central Lounge a Jazz Club Železná, kde také probíhají přednášky a prezentace umělců i teoretiků (Čech Michal Pěchouček, Nor Jesper Alvaer, sdružení kolem budapešťské galerie Trafo).

K atrakcím patří velkoplošné projekce na Staroměstském náměstí (každý den od odpoledne až do druhé hodiny ranní), k nimž je připojena výstava digitálních tisků v zahradě u radnice. Hudební doprovod sestavila jedna z prvních dam českého DJingu, Babe LN. Festival In Out je skutečnou "oslavou obrazu", která vychází z uzavřených prostorů výstavních síní do ulic - jak doporučuje jeden z kurátorů z Uměleckoprůmyslového muzea, "vyjdete na procházku se psem a přitom jste na výstavě".

BARBARA HAJNÁ

obsah | kultura - kultúra