Angličané zahajují Pražské jaro

Potřetí v historii MHF Pražské jaro dostává příležitost zahájit festival Smetanovou Mou vlastí britský orchestr. Po Royal Philharmonic Orchestra z Liverpoolu a souboru historických nástrojů London Classical Players přednese ve čtvrtek a v pátek ve Smetanově síni Mou vlast na zahájení 60. ročníku festivalu London Symphony Orchestra řízený Colinem Davisem.

Sedmasedmdesátiletý Colin Davis je šéfem LSO od roku 1995. Je považován hlavně za mozartovského specialistu, ale česká hudba je další jeho velkou láskou. V Anglii kdysi uvedl jako první Janáčkovy Příhody Lišky Bystroušky, Dvořákova Symfonie č.6 je zase nejnovější nahrávkou LSO. Mou vlast již jednou v Anglii uvedl a těsně před odjezdem do Prahy ji v úterý ještě zahrál s LSO v londýnském Barbicanu. Nahrávka z koncertu vyjde i v sérii LSO Live vydávané orchestrem.

O svém přístupu ke Smetanově cyklu Davis říká: " Má vlast je ohromující skladba, ale i velice těžká. Naše pojetí nebude možná ortodoxní, ale bude hráno s láskou, s velikou vírou a energií. Znám některé české nahrávky zejména Kubelíkovu, který byl i mým přítelem, ale měli jsme spolu často senzační názorové neshody, což neplatí o Mé vlasti, protože tehdy jsem ji ještě neznal.... Nechci dělat Mou vlast jako čeští dirigenti, ale zároveň si uvědomuji jak je pro Čechy důležitá. Doufám, že moje koncepce nikoho neurazí."

VLADIMÍR ŘÍHA, PRÁVO

obsah | kultura - kultúra