Za týden začne Pražský podzim

Týden zbývá do zahájení největší hudební události druhé části roku - festivalu Pražský podzim. Jeho 13. ročník uvede podle včerejšího vyjádření ředitel festivalu Pavla Špirocha dvanáct děl české hudby v podání zahraničních interpretů - orchestrů, vynikajících pěvců a instrumentalistů.

"Oba hvězdné orchestry, Ruská filharmonie a BBC Scotish Symphony Orchestra, dokonce přijaly naši festivalovou dramaturgii a tak vedle děl světových skladatelů uvedou právě i skladby našich skladatelů," uvedl Špiroch.

Z 21 koncertů (byl přidán odpolední koncert maďarského cikánského orchestru v Lucerně) je sedm koncertů již vyprodaných. "Překvapilo mne, že dva koncerty s takovými hvězdami jako dirigent Roberto Benzi, který řídí FOK na závěr festivalu, a uvedení Dvořákova nehraného koncertu A dur s violoncellistou Stevenem Isserlisem a Scottish BBC Orchestra nejsou ještě vyprodány," konstatoval Špiroch.

Ke hvězdám festivalu budou dále patřit pěvkyně Elisabeth Vidalová a Galina Gorčakovová, ruský violoncellista Boris Pergamenščikov či klavíristé Piotr Paleczny či Michail Rudy. Festival potrvá do 1. října, drtivá většina koncertů se koná v Rudolfinu a Právo je mediálním partnerem. Český rozhlas přenáší devět koncertů.

VLADIMÍR ŘÍHA, NOVINKY

obsah | kultura - kultúra