Režisérka Alice Nellis točí s Ivou Bittovou nový film Právě dnes

Nový film Právě dnes natáčí v těchto dnech v Praze režisérka Allice Nellis. V hlavní roli se v něm objeví Iva Bittová a piano. Film, ke kterému si sama napsala scénář, produkuje Jan Svěrák.

"Poprvé produkuje jiný než vlastní film a musím říct, že to je dobrý producent - zrovna teď je ve Skotsku, takže si můžeme dělat, co chceme," směje se Alice Nellis Nellis a pak s vážnějším úsměvem uvádí slova na pravou míru: "Je to nízkorozpočtový film, ale máme tolik peněz, na kolika jsme se dohodli, podstatné je, že můžeme točit na filmový materiál, ne na video. Honza nám dává volnou ruku, jako režisér cítí velmi dobře rytmus natáčení, vytuší, kdy je dobré se na nás přijít podívat a kdy nás nechat být," říká Nellis a k jejich spolupráci ještě dodává, že scénář už existuje delší dobu, Svěrákovi se líbil, ale ambici natočit ho sám rozhodně neměl - je to podle něj příliš ženský film. Právě dnes je příběh jednoho dne v životě ženy středních let. Má úspěšného muže, dobrou práci překladatelky, dospívající dceru a právě se přestěhovala do nového bytu. Tam jednoho dne ráno uslyší z rádia zprávu, že zemřela její oblíbená zpěvačka Nina Simone. To v ní vyvolá řadu pocitů od náhlé touhy pořídit si piano až po potřebu změnit ve svém životě mnohem víc.

V hlavní roli Iva Bittová

Už z nástinu děje je zřejmé, že herečka a zpěvačka Iva Bittová, které Nellis nabídla hlavní roli, z plátna prakticky nesleze.

"Scénář má zajímavý rytmus, je v něm překvapení, člověk při čtení nemá čas vydechnout. Nemyslím, že bych se ztotožňovala se svou postavou, ale moc se mi líbil příběh, tak jsem se rozhodla, že do toho jdu a psychicky jsem se na nápor každodenního natáčení připravila," říká herečka.

"S Alicí jsme se předtím neznaly, ale připadá mi, že jsme jako nevlastní sestry, připodobňujeme se jedna druhé navzájem. Ona je spontánní, což mám moc ráda a vůbec - celá atmosféra je příjemná, tolik péče o sebe jsem už dlouho nezažila, všichni mi vytvářejí úžasné podmínky. Takže se kromě práce i bavím, těším se z toho a mrzí mě, že to tak strašně rychle utíká," říká herečka, kterou pak ještě čeká práce na hudbě, kterou bude psát společně se slovenským skladatelem Vlado Godárem, s nímž nedávno vydala společnou desku.

"To ale bude až po natáčení. Jsem ráda, že budu moci vycházet z pocitů, které se rodí během hraní. Některé hudební scény jsou předem dané - z televize zní Nina Simone, uslyšíme například také Rachmaninova - ostatní bude naše práce," říká Bittová a nad otázkou, jestli bude ve filmu i zpívat, se na okamžik zamyslí a rozhlíží se po svém synovi Matoušovi, který právě před chvíli běžel kolem nás. "Jsem ráda, že ho mám nablízku a on je rád, že tu může být užitečný - fotografuje natáčení a navíc dostal malou roličku dělníka, který krmí psa."

V dalších rolích Roden a Issová

Manžela Ivy Bittové hraje Karel Roden, jejich dceru Martha Issová, zhrzeného milence Ivan Franěk, plzeňský rodák, který žije a hraje ve Francii, ale postupně začíná pronikat do českých filmů - bude točit i s Jurajem Herzem. Roli třetího muže - prodavače hudebních nástrojů - dala Nellis mladému herci Miloslavu Königovi, který ve filmu debutuje, ale režisérka ho zná z divadelní spolupráce Na Zábradlí, kde hrál v její hře Záplavy.

Film se natáčí hlavně v Praze, což je pro Alici Nellis nové filmové prostředí - Ene Bene i Výlet točila mimo velké město.

"Jsou to někdy nervy, když jsme točili ´tango na kulaťáku´ v Dejvicích, měli jsme zastavenou dopravu jen v jednom pruhu a pořád jsem měla strach, že někoho smete auto," přiznává režisérka a zavzpomíná na předchozí den: "Režírovala jsem tady na náměstíčku holuby a bez mučení přiznávám, že to není a nejspíš nikdy nebude moje nejsilnější stránka! Nahnali jsme sem ty dovezené, přidali se i místní, a když bylo všechno připravené, vletěl mezi ně pes a bylo po režii," dodává a pak už odchází vstříc dalšímu záběru.

VĚRA MÍŠKOVÁ, PRÁVO

obsah | kultura - kultúra