Festival spisovatelů vzdává úctu Casanovi

Patnáctý ročník čtyřdenního Festivalu spisovatelů Praha, který začíná v neděli večer v Divadle Minor, je věnován Giacomu Casanovi (1725 až 1798), jehož prezident festivalu Michael March nazval "Einsteinem sexu".

Italský volnomyšlenkář, kosmopolita, cestovatel, ale hlavně spisovatel prožil autorsky nejplodnější léta jako knihovník v severočeském Duchcově, kde také zemřel. Jeho výrok "Naše nevědomost se stává naším jediným útočištěm" se stal také mottem setkání autorů z Ameriky, Izraele i Evropy.

V neděli večer vystoupí Michel Houellebecq, považovaný za největšího současného francouzského spisovatele. Veřejnost se jenom dohaduje, kolik autor bestsellerů Elementární částice či Platforma dostal za své nejnovější dílo Rozšíření bitevního pole. Kalkuluje se s částkou 1,3 miliónu eur (zhruba 39 milionů korun).

Prozaik žijící v ústraní mimo Francii vzbudil v poslední době rozruch i tím, že přestoupil z nakladatelství Flamarion do Fayartu. "Nová smlouva nejsou pouze obrovské peníze," komentoval tuto skutečnost autor nijak nevyhledávající možnost bavit se s médii.

S nepochybně zajímavou diskusí na téma Proč číst klasiky? vystoupí v pondělí v 15 hodin tři řečtí básníci: Veroniki Dalakoura, Marigo Alexopoulou a Dimitris Houliarakis. Diskusi moderuje u nás dobře známý básník a diplomat Spiros Vergos, který v Praze zastupoval Řecko a stále se k nám vrací. V úterý se diskuse začínající v 15 hodin bude týkat Felliniho filmu Casanova. Zúčastní se ho Yves Bonnefoy, Peter Schneider, Dimitris Houliarakis, Marigo Alexopoulou, moderuje Antonín J. Liehm.

Každoroční lahůdkou jsou Hovory listu The Guardian, kterým dává podobu zkušený novinářský veterán, ač je ještě mlád, Gary Younge. V pondělí v 17 hodin se s americkou legendou Edem Sandersem, Viktorem Jerofejevem, Peterem Schneiderem a A. J. Liehmem bude zamýšlet nad tématem Každý má nějakého nepřítele. V úterý bude tématem Snad nejlepším obrazem lidské duše je lidské tělo.

FRANTIŠEK CINGER

obsah | kultura - kultúra