Další Harry Potter se možná bude točit v Česku

To by byla bomba! Tak reagoval šéf zdejší pobočky společnosti Warner Bros. Ladislav Šťastný na spekulace britského Expressu, že příští film o Harrym Potterovi by se mohl točit v Česku.

"Mohu potvrdit, že se zástupci produkce už jsem se sešel," řekl včera ředitel Barrandova Radomír Dočekal. "Nicméně vše zůstává otevřeno, rozhodne se o tom zřejmě během příštích dvou tří měsíců." O důvodu, proč vlastně výrobci tak úspěšné série vůbec zvažují nákladné stěhování z rodiště britského národního hrdiny Harryho Pottera, se prý mluvilo i při Dočekalově návštěvě v USA.

Jak jinak: jde o peníze. Podpory, které dosud filmařům poskytovala britská vláda, se začínají stahovat od velkorozpočtových projektů, takže se jejich producenti rozhlížejí po výhodnějších podmínkách od Austrálie až po Prahu. "Na druhé straně Harry Potter je národní klenot a navíc by se z tamních ateliérů musely přenést všechny stavby včetně školy pro dětské hrdiny. Spočítají si, zda by je stěhování nepřišlo dráž než ztracené dotace,"soudí Dočekal.

I kdyby se tvůrci Harryho Pottera rozhodli pro Česko, nepřijeli by dříve než v roce 2006. Tehdy se má točit pátý díl Harry Potter a Fénixův řád. Čtvrtý příběh - Harry Potter a Ohnivý pohár - se právě dokončuje a do kin přijde před Vánocemi.

MIRKA SPÁČILOVÁ

obsah | kultura - kultúra