XVIII. Medzinárodný festival potápačských filmov

Od 8. do 12. októbra sa vo Vysokých Tatrách uskutoční už 18. ročník Medzinárodného festivalu potápačských filmov (MFPF). Výnimočné a na Slovensku ojedinelé podujatie sa aj tohto roku koná v réžii Slovenskej agentúry životného prostredia Banská Bystrica v spolupráci s Potápačským klubom Vodnár Poprad a pod záštitou ministra ŽP SR Lászla Miklósa.

Festival je medzinárodnou súťažnou prehliadkou filmov a fotografií s tematikou života pod vodou. Súťaží sa v kategóriách film a video, diapozitívy - séria 10, jednotlivé diapozitívy, diafón, farebná, čiernobiela fotografia.

Každoročne sa do Tatier schádzajú významní tvorcovia, potápači, filmári, fotografi a inak to nebude ani tento rok, keď na festivale súťažia autori zo štrnástich krajín sveta. Počas dvoch potápačských večerov sa predstavia osobnosti ako Milan Czapay, Piere Giaculli a Henri Eskenazi. Uskutoční sa autogramiáda kníh Petra Áča (SR) Tajný život rýb a Richarda Jaroněka (ČR) Krásy tajemných hlubin.

MFPF však nie je len festivalom v znamení filmov a fotografie. Jeho súčasťou je už tradičné čistenie tatranských plies a detská výtvarná súťaž v znamení motta Zachráňme život pod vodou. Vlani v tejto súťaži bolo po prvýkrát udelené ocenenie Environmental Award of CH. B. Parks. Tatranský festival potápačských filmov je však predovšetkým miestom priateľských stretnutí ľudí, ktorým učaroval svet pod vodou a ktorí si uvedomujú, že chrániť a zachovať tento svet pre budúce generácie je veľmi dôležité.

Porotcovia: Filmové súťažné práce hodnotí porota v zložení: Štefan Baroš (majster zvuku STV, SR), Christian Redinger (fotograf a filmár, Rakúsko), Dodo Šimonovič (kameraman, SR), Steve L. Lichtag (filmár a režisér, USA).

Porota pre foto a diapozitívy: Piero Giaculli (potápač, fotograf a spisovateľ, Taliansko), František Tomík (umelecký fotograf, SR), Jozef Valík (umelecký fotograf, SR).

Ohliadnutie za minuloročným festivalom

V piatich súťažných kategóriách súťažilo 176 prác autorov z Rakúska, Španielska, Anglicka, Nemecka, Turecka, Argentíny, Juhoslávie, Slovenska, Čiech, Francúzska, Švajčiarska, Talianska, USA, Maďarska. Hlavnú cenu, Grand Prix MFPF, získal film španielskeho filmára Leandra Blanca Ocean Chronicles. V kategórii film a video porota prvé miesto udelila Alanovi Bezákovi (SR) za film Titanic: a potom nastalo ticho... Vo fotografickej kategórii najvyššie ocenenia získali: diapozitívy - Ernst Seeling (Rakúsko), čiernobiela fotografia - Niki Weidinger (Rakúsko), farebná fotografia - Settimio Cipriani (Taliansko).

Do detskej výtvarnej súťaže Zachráňme život pod vodou sa vlani zapojilo 59 základných, 9 špeciálnych a 3 umelecké základné školy, ako aj dve materské školy. Celkom súťažilo takmer osemsto prác detí zo Slovenska, Čiech, Turecka, Srbska, Poľska, Francúzska, Maďarska. Pred slávnostným vyhlásením výsledkov súťaže, ktoré sa konalo za účasti amerického filmára, potápača, environmentalistu, veľkého ochrancu života pod vodou Billa Parksa a jeho dcéry Tracey, odhalili v kine Tatry v Tatranskej Lomnici pamätnú bronzovú tabuľu Christine Baltzerovej Parksovej. V roku 2000 sa manželia Parksovci zúčastnili potápačského festivalu v Tatrách. Christine veľmi nadchla výtvarná súťaž detí. Krátko pred smrťou (umrela vo februári min. roku) sa rozhodla založiť fond na podporu environmentálneho cítenia mladých ľudí, detí, ktoré posielajú svoje kresby do súťaže na MFPF. Vlani bola v detskej výtvarnej súťaži po prvýkrát udelená Cena Christine Parksovej.

Akcia Čisté vody je už od roku 1994 neodmysliteľnou súčasťou tatranského potápačského festivalu. Účastníci festivalu (registrovaní potápači) vynášajú z vybraných tatranských jazier to, čo tam nepatrí - odpad. Vlaňajšie nepriaznivé počasie sa prejavilo na účasti. V nepríjemnom daždi sa do tatranských plies zanorilo len 28 potápačov (nižšia účasť bola len v prvom ročníku akcie - 17 účastníkov), ktorí vyniesli na breh spolu 121 kilogramov odpadu. Najviac zo dna Štrbského plesa (75 kg), kde sa potápalo 9 potápačov.

Gréckou mytológiou sa inšpiroval slovenský výtvarník Marián Čižmárik (je aj autorom loga festivalu) pri tvorbe vlaňajších festivalových cien, ktoré podľa jeho návrhov unikátnou technikou vyrobil keramikár Peter Smik. Tvary čiaš a mís sú prebraté zo starogréckych kylix a rímskych skifos. Výzdoba je odvodeninou terrasigiliata, čo je odborný výraz pre antickú keramiku. Motív delfína, symbolu čistých vôd, je z reliéfnej podoby vytiahnutý do podoby plastickej. Veľmi zaujímavá je technika výroby - je novým pohľadom na staré výtvarné techniky, prvý raz použité v 4. storočí pred n. l. Marián Čižmárik pripravil ceny aj pre víťazov tohoročného festivalu.

Osobnosti potápania, filmovania a fotografovania pod vodou, Peter Áč (SR) a Richard Jaroněk (ČR), predstavia na festivale svoje knihy Tajný život rýb a Krásy tajemných hlubin. Autogramiáda a beseda sa uskutočnia v sobotu 11. októbra. Peter Áč sa potápa, skúma a fotografuje život rýb už štyridsať rokov. Zúčastnil sa viacerých potápačských expedícií do európskych a tropických morí, získal mnohé ocenenia na medzinárodných a domácich fotosúťažiach, vystavoval na 22 expozíciách doma aj v zahraničí. Cestovateľ, fotograf, spisovateľ, potápač, skvelý rozprávač Richard Jaroněk sa fotografovaním vodnej fauny zaoberá takmer desať rokov. So svojím fotoaparátom precestoval už veľa svetových potápačských lokalít, ale aj neznámych miest. Zúčastnil sa nakrúcania filmu o veľkom bielom žralokovi v Južnej Afrike (Carcharias the Great White, režisér Steve Lichtag) a úspešne sa zúčastňuje fotografických súťaží s podvodnou tematikou. V týchto dňoch Richard Jaroněk vystavuje svoje fotografie v Turčianskej galérii v Martine. Výstava s názvom Unique Nature potrvá do 19. októbra.

INZINE

obsah | kultura - kultúra