Koncerty českých písničkářů pro krajany

23. února 2005 se v prostorách velvyslanectví ČR v Canbeře uskutečnil koncert Vlasty Redla, Jaroslava Samsona Lenka a Slávka Janouška, navazující na jejich vystoupení v Melbourne, Sydney a na Novém Zélandu. Všechny koncerty byly organizovány ve spolupráci s místními krajanskými spolky.

Přestože většina krajanů pobývá v Austrálii od r. 1968 nebo ještě déle a nemohou tedy tvorbu písničkářů bezprostředně znát, sešlo se jich na velvyslanectví neočekávané množství - téměř sto. Tato účast byla pro organizátory velkým překvapením - před několika lety organizovalo canberrské krajanské sdružení Beseda koncert Heleny Vondráčkové, kterou krajané dobře znají, a návštěva tehdy nepřevýšila 70 posluchačů. Organizátory též potěšila účast všech kolegů ze slovenského velvyslanectví v čele s velvyslancem Peterem Procháckou.

Canberskému koncertu předcházelo vystoupení písničkářů v Melbourne, v sále školy Whitefriars College. Koncert, který pořádali krajané sdružení kolem hudební skupiny Blue Label ve spolupráci s velvyslanectvím, se odehrával v příjemném prostředí a vystupující, posluchači i organizátoři odcházeli nadšeni.

(r)

obsah | kultura - kultúra