Dirigent Pešek slaví sedmdesátku

Mezi sedmdesátníky vstupuje v neděli dirigent Libor Pešek.

Pražský rodák vystudoval dirigování na AMU pod vedením Karla Ančerla a Václava Smetáčka. V šedesátých letech se proslavil jako zakladatel souboru dechových nástrojů Komorní harmonie, a poté i komorního orchestru Sebastian. V dalším období působil jako šéfdirigent Severočeské filharmonie v Teplicích (1963-1969) a Východočeského státního komorního orchestru v Pardubicích ( 1970-1977). Paralelně pracoval s orchestry v Holandsku, krátce působil jako šéf Slovenské filharmonie v Bratislavě. Libor Pešek patří k významným osobnostem české i světové hudební scény. V letech 1987-1997 zastával místo uměleckého ředitele a šéfdirigenta Royal Liverpool Philharmonic Orchestra (RLPO). V průběhu desetileté spolupráce s tímto tělesem rozšířil jeho repertoár a absolvoval řadu úspěšných zahraničních turné. Od roku 1997 zastává funkci čestného dirigenta (Conductor Laureate).

Libor Pešek je každoročním hostem na prestižním londýnském festivalu BBC Proms v Royal Albert Hall, pravidelně je rovněž zván na festival ve skotském Edinburku.

Nahrává pro firmy Virgin Classics, BMG, EMI, Supraphon a Lotos. Významný je zejména komplet symfonií Antonína Dvořáka, částečně nahraný v Praze s Českou filharmonií a částečně v Liverpoolu s RLPO. V současné době je před dokončením komplet orchestrálního díla Josefa Suka, tentokrát pouze s orchestrem RLPO. Při příležitosti státní návštěvy britské královny Alžběty II. v České republice v roce 1996 obdržel z jejích rukou Řád K.B.E. (Knight Commander of the British Empire). Prezident České republiky vyznamenal 28. října 1997 Libora Peška za vynikající umělecké výsledky Medailí Za zásluhy 1. stupně.

(mp)

obsah | kultura - kultúra