On a ona v Gallery Art Factory

Na úterní vernisáži představila slovenská fotografka Anna Feldeková v Gallery Art Factory na Václavském náměstí v Praze na tři desítky velkoformátových černobílých fotografií, jejichž tematika se vztahuje na mužské a ženské tělo v jeho nejčistší podobě. Výstava aktů nazvaná On a ona potrvá do 18. března.

Součástí vernisáže v G.A.F.u bylo kromě samotných obrazů i pikantní focení odhaleného mileneckého páru, který je zachycen na vystavovaných velkoformátech. Anna Feldeková vždy fotí dvojice, které k sobě patří i v reálném životě a dodala: "Pro mě je důležité, že v čase, kdy jsem je fotila, byly všechny dvojice skutečnými dvojicemi. Fotografie jsou stylizované, ale všechny doteky a objetí jsou autentické."

Sama Feldeková uvádí, že fotografování byla jedna z tisíce věcí, které ji bavily a jimž se věnovala. Vylučovací metodou dospěla k názoru, že právě focení je pro ni to pravé.

Její fotografie zachycují lidské tělo jemným ženským okem a místy vtipný prvek rozehrává na obraze úsměvnou hru. Feldeková má cit pro polotónové ladění fotografií a neukazuje víc, než je nutné. To "nevyřčené" je schováno kdesi ve stínu. Žena a muž stojí proti sobě, a přece tvoří jeden celek. A onen odvěký svár se snaží mladá a vskutku nadaná fotografka maximálně využít.

Anna Feldeková pochází ze Slovenska, odkud se v 90. letech společně s rodiči přestěhovala do Prahy, kde rok studovala slovakistiku a serbistiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. I když u ní láska k jazykům přetrvává, nakonec se rozhodla pro studium na FAMU. Absolvovala předloni a od roku 1999 se autorsky podílela na sedmi skupinových výstavách v České republice i na Slovensku.

Samostatně vystavuje po třech letech v industriálně laděných prostorách pražské galerie. Výstavu Ona a on uspořádal společně s Gallery Art Factory Slovenský literárny klub.

(kf), NOVINKY

obsah | kultura - kultúra