Příběhy českých Židů se zračí v jejich tvářích

Tragické životy dnešních Izraelců, kteří jako českoslovenští Židé prošli nacistickými koncentračními tábory, se odrážejí ve snímcích Jany Nosekové v knize Přežili peklo.

Jana Noseková (1971), původem slovenská fotografka, která dnes žije v Izraeli smanželem, diplomatem Michaelem Žantovským, patří mezi zkušené fotoreportéry. Má za sebou mimo jiné práci pro agenturu ČTK či deník MF DNES. V knize Přežili peklo/Hell Survivors a na paralelní výstavě v Komorní galerii Josefa Sudka v Praze představuje čtyřicet mimořádně působivých portrétů izraelských občanů, kteří "přežili peklo" koncentračních táborů za druhé světové války. Fotografie doplňují dvojjazyčné výňatky z rozhovorů, vedených Michaelem Žantovským.

Jana Noseková se o životní příběhy těchto lidí zajímala od svého příchodu do Izraele. V průběhu jednoho roku navštěvovala ty, kteří dosud žijí, v jejich domovech, naslouchala příběhům a nahrávala je, pořizovala portréty a kopie starých fotografií, které se podařilo uchovat.

Osobnosti, jejichž příběhy se daleko více než do dvojjazyčného textu odrážejí do jejich tváří, konfrontovaných se starými, většinou "idylickými" fotografiemi, pocházejí z nejrůznějších prostředí, z rodin bohatých i chudých, nábožensky výrazně zaměřených i asimilovaných.

Všech čtyřicet portrétovaných lidí prošlo hrůzami Terezína, Osvětimi, Březinky, Buchenwaldu, Dachau a Bergen-Belsenu, lety ukrývání a zázračných útěků, bití, ponižování a mučení lidmi, kteří sebe považovali za nadlidi a své oběti za podlidi.

Poté, co přežili, zjistili, že jsou jedněmi z mála. "Z jedenatřicetičlenné rodiny jsme přežili čtyři," říká v knize například Ruth Bondy (1923), známá též jako publicistka a spisovatelka.

Celý fotografický soubor vychází v knižní podobě ve dvou různých verzích. Jedna je určena v první řadě českým a slovenským čtenářům a vychází česky a anglicky v nakladatelství Martina Reinera Druhé město. Druhou verzi vydá v angličtině a hebrejštině nakladatelství Gefen Publishers pro izraelský a mezinárodní trh.

(ob), iDNES

obsah | kultura - kultúra