V Karlových varech dostane Jan Němec Křišťálový glóbus

Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světovému filmu převezme na 41. ročníku MFF Karlovy Vary, který se uskuteční od 30. června do 8. července 2006, režisér Jan Němec. Němec, absolvent katedry režie pražské FAMU, kterého Josef Škvorecký označil za enfant terrible české nové vlny, proslul v šedesátých letech minulého století především snímky Démanty noci a O slavnosti a hostech.

21. srpna 1968 zachytil na filmový materiál vpád spojeneckých vojsk do Prahy, ze kterého sestříhal snímek Oratorium pro Prahu, jež mu vyneslo uznání filmové kritiky a zároveň zavržení ze strany mocných. V roce 1974 byl Němec donucen vycestovat a následující léta prožil v Německu, Velké Británii a USA. Po návratu do vlasti v roce 1990 natočil film V žáru královské lásky.

Letos sedmdesátiletý tvůrce zaujímá výsadní postavení mezi českými filmaři zejména neutuchající snahou dobrat se originálního filmového vyjadřování. Ve znamení experimentů s filmovou formou či novými technologiemi se nesou nejen snímky Jméno kódu: Rubín nebo Noční hovory s matkou, ale i zatím poslední Němcův film, portrét malířky Toyen.

Karel Roden v hlavní porotě

Karel Roden, jeden z největších hereckých talentů českého divadla a filmu posledních dvaceti let, zasedne za českou republiku v hlavní porotě 41. MFF Karlovy Vary. Roden vstoupil do širšího povědomí filmových diváků filmem Jak básníci přicházejí o iluze a vytvořil řadu pozoruhodných rolí například ve filmech Don Gio bratrů Cabanových či Král Ubu F. A. Brabce, za který získal první ze čtyř nominací na Českého lva (dále Kuře melancholik, Oběti a vrazi a Paralelní světy).

Pronikl ale i do zahraničních snímků včetně hollywoodských. Zlé muže s psychopatickými sklony ztělesnil ve filmech Blade 2 nebo Neprůstřelný mnich, nejpozoruhodnější však zůstává jeho postava Emila Slovaka ve snímku Johna Herzfelda 15 minut, v němž se objevil po boku Roberta De Niro.

Hřebejkův film v hlavní soutěži

V hlavní festivalové soutěži se o Křišťálový globus utká film Jana Hřebejka Kráska v nesnázích. "Při jeho psaní nás částečně inspirovala stejnojmenná báseň Roberta Gravese," říká Jan Hřebejk.

"Vypráví o krásce-děvčeti, které odejde od svého partnera ke své mamince. Ta však žije s ještě horším partnerem než kráska sama a ve chvíli, kdy se zdá, že všechno je pokažené, tak potká pána. Ten se k ní chová jako anděl a nabídne jí alternativu k jejímu zkaženému životu. Ona ji na chvíli přijme, ale nakonec se vrátí do svých starých kolejí. To je půdorys básně Kráska v nesnázích a je to půdorys i tohoto filmu," dodává.

Hereckému obsazení tragikomedie Kráska v nesnázích vévodí Aňa Geislerová, v jedné z hlavních rolí se objeví i legendární Jana Brejchová, která se do českého filmu vrací po šestileté pauze. V soutěžní sekci Na východ od Západu, která uvádí nejlepší filmy ze zemí střední a východní Evropy a zemí bývalého sovětského bloku, bude soutěžit debut režiséra Dana Wlodarczyka Indián a sestřička, love story romské zdravotní sestry a jihočeského dělníka, který si hraje na Indiány.

Wlodarczyk přitom ke svému filmu říká: "Nechtěl jsem dělat film o Romech, šlo mi spíš o takovou West Side Story." Autorem námětu, režisérem i protagonistou oficiální znělky 41. MFF KV nazvané Rituál, bude jeden z nejoriginálnějších českých výtvarníků a laureát ceny Jindřicha Chalupeckého František Skála. Za kamerou stál čerstvý nositel Českého lva za film Štěstí Diviš Marek.

PRÁVO

obsah | kultura - kultúra