Každý má své Náměstíčko

Nový desetidílný seriál České televize Náměstíčko, který se bude vysílat od 6. 9. v pondělí od 20.00 na ČT 1, představili ve středu tvůrci novinářům v pražském kině MAT. Podle scenáristy Jana Míky, autora úspěšného seriálu Život na zámku, půjde o sérii povídek, které jemnou drobnokresbou zachycují postavy a postavičky malého města.

Jejich příběhy jsou propojeny prostředím náměstí a svéráznou komentátorskou dvojicí trafikantky Plecité a bývalého kontrolora Lopušného v podání herců pražského Národního divadla Luby Skořepové a Josefa Vinkláře. "Povídka, která je základem scenáristické profese, vyžaduje nápad. Jadýrka mých povídek jsou pravdivá, okoukaná ze života, okolní dužina je vymyšlená," říká o seriálu scenárista Jan Míka.

Příběhy s názvy Veselé Velikonoce, Nepovedený syn, Banální diagnóza, Máti, Stěhování, Poklad aj. vystihují každodenní životní strasti a radosti. Jak tvrdí tvůrci, každý z nás má v sobě své náměstíčko.

V režii Jaroslava Hanuše uvidí diváci Martina Stropnického, Jana Šťastného, Veroniku Freimannovou, Ljubu Krbovou, Janu Hlaváčovou, Jiřího Langmajera, Zdeňka Žáka, Vladimíra Javorského a další herce. Píseň rámující jednotlivé díly napsal Petr Hapka a Michal Horáček a nazpívala ji Hana Hegerová.

RADMILA HRDINOVÁ

obsah | kultura - kultúra