Začína sa festival Na hranici

V dňoch 21. - 24. mája bude na českej i na poľskej strane mesta Těšín súťažný divadelný festival Na hranici. Štrnásty ročník tohto medzinárodného podujatia odštartujú už dnes popoludní Baletky z brnianskeho divadla Husa na provázku, prvý večer bude zas patriť prestížnemu Teatr rozmanitosci z Varšavy, ktorý uvedie produkciu s názvom Howie i Rookie Lee.

Maďarské divadlo bude reprezentovať tanečný projekt Barbárok, slovenské zas alternatívne operné dielo Smrť v kuchyni zo Združenia pre súčasnú operu z Bratislavy. Z poľskej strany prídu zahrať divadlá z Gdanska, Lodže i Lublina. V sobotu sa festival Na hranici uzavrie produkciami Top Dogs z brnianskeho HaDivadla a inscenáciou hry Petra Turriniho Hotovo, konec! v réžii Martina Porubjaka z Činohry pražského Národného divadla.

Tradičnou súčasťou festivalu sú hudobné i divadelné off-programy, ktoré sa konajú v takzvanom Hyde parku na českej strane. Novinkou je seminár s témou Tvrdá realita a mäkké divadlo vo visegrádskych krajinách. Na výbere festivalových produkcií spolupracoval tentoraz šéfredaktor časopisu Svět a divadlo Karel Král. Hlavnou cenou festivalu je Zlomená závora, rozhodnutie medzinárodnej poroty bude známe v sobotu večer.

(zu), SME

obsah | kultura - kultúra