V jedinom gitarovom múzeu na Slovensku pripravujú sieň slávy

Sieň slávy najlepších gitaristov nielen zo Slovenska, ale aj z Čiech chcú vytvoriť v jedinom gitarovom múzeu na Slovensku v Sobranciach. Prvými úlovkami múzea sú gitara Petra Jandu z legendárneho Olympicu, či východniarskeho rodáka Vlada Železňáka.

"Oslovil som niekoľko známych slovenských gitaristov, teraz čakám na ich odpoveď," tvrdí Ján Ferko z gitarového múzea. Jeho snahou je pripomenúť takto slávnu éru československého bigbítu a muziky toho obdobia. Originálne múzeum existuje od roku 1996 a dnes má viac ako 100 exemplárov. "Máme tu aj gitary z medzivojnového obdobia, na akých sa hrávalo v bývalom Československu," hovorí J. Ferko.

Obzvlášť pyšný je na gitaru, ktorá fungovala na baterky. "Na to obdobie bola veľmi drahá, stála až 3 000 korún. Hudobní nadšenci si ich vozili z Čiech," spomína J. Ferko. Najnovším prírastkom múzea je dokonca gitara od ukrajinského popa. "Doniesli nám 12-strunovú gitaru s tým, aby som ju prerobil na 6-strunovú. Gitara bola však taká pekná, že mi bolo ľúto do nej zasahovať. Prehovoril som ich, aby ju tu nechali. Teraz je mojím miláčikom," konštatuje J. Ferko a dodáva: "Nie sú tu však len gitary. Nájdete tu všetko, čo s rokenrolovou a bigbítovou muzikou u nás súviselo. Zosilňovače, mikrofóny, či oblečenie alebo televízory toho obdobia."

Dejiny tohto obdobia chce J. Ferko pripomenúť najmä deťom. Preto pripravil v múzeu i gitary, na ktorých deti hrajú. Sú to najmä elektrické gitary. "Môžu si odskúšať napríklad havajku, ktorá má veľmi príjemný zvuk," dodáva J. Ferko.

NOVÝ ČAS

obsah | kultura - kultúra