Richard Müller končí, ale návrat nevylučuje

Hoci spevák Richard Müller v nedeľu v televízii Markíza oznámil, že s hudbou končí, v pondelok pripustil, že jeho rozhodnutie nemusí byť definitívne. "Nevylučujem nič," povedal Müller.

"Môžu sa vyskytnúť situácie, keď bude treba pomôcť vystúpením, alebo, nedajbože, odíde niekto blízky. Definitívne sa môj návrat vylúčiť nedá," dodal. Müller potvrdil len to, že od roku 2008 prestane verejne koncertovať. "Muziku robím už štvrťstoročie. Mám pocit, že hudba je mladých a pre mladých," uviedol kontroverzný umelec, ktorý sa pred rokmi priznal k užívaniu drog.

Impulzom k jeho rozhodnutiu boli vraj verše. "Prehrabávajúc sa v archíve našiel som text, ktorý sme použili so skupinou Banket v roku 1984. Spieva sa v ňom: Rockové hviezdy dnes majú štyridsať. Ale štyridsať - to je dvadsať? Hviezdy pre vždy?" pýta sa Müller. "A tak mi napadlo, že keď som niečo takéto naspieval, predsa nemôžem v hudbe pokračovať," uzavrel 45-ročný spevák.

Müller sa z populárnej scény nestiahne ešte najmenej rok. V marci mu vyjde koncertné dévedéčko a cédečko z vlaňajšieho vianočného vystúpenia v bratislavskej hale Incheba. Spolu s ním sa vtedy predstavili americkí hudobníci Omar Hakim, Hiram Bullock, Mick Caffrey, Will Lee a Clifford Carter. "K nahrávke bude pripojený hodinový dokument o ich desaťdňovom pobyte v Česku a na Slovensku," prezradil Müller.

Ďalšia Müllerova platňa s pesničkami zosnulého Jara Filipa vyjde na jeseň 2007. Podieľa sa na nej aj Milan Lasica. "Na albume budú dve alebo tri piesne, ktoré počula len Jarova rodina a najbližší," povedal Müller. Verejné vyhlásenie o skončení hudobnej kariéry sa v hudobnej brandži často používa ako reklamný trik na zvýšenie predaja albumov. Členovia skupiny Elán v roku 2003 tvrdili, že chystajú posledný koncert v Prahe, po ktorom sa rozídu. Krátko pred tým vydali platňu Tretie oko. Na ich "posledné" vystúpenie sa prišlo pozrieť 80-tisíc ľudí. Elán sa na pódiách objavil aj o dva roky neskôr a nahral aj nové piesne.

JIŘÍ KOLÍNSKÝ, PRAVDA

obsah | kultura - kultúra