V Bratislave prebieha Mesiac fotografie 2001

Vernisážou výstavy snímok detských modeliek anglického autora Lewisa Carrolla sa 30. októbra v bratislavskom dome detí Bibiana začal 11. ročník medzinárodného podujatia Mesiac fotografie 2001. Podľa riaditeľa festivalu Václava Maceka ide o výnimočnú a unikátnu prehliadku, ktorá patrí k najvýznamnejším v európskom regióne.

Tohtoročnú akciu, v rámci ktorej má verejnosť možnosť vydieť 29 samostatných výstav, sa predstavuje aj niekoľko stoviek hostí zo zahraničia. "O ubytovanie požiadali odborníci, umelci a študenti zo susedných krajín, no napríklad i z Veľkej Británie," uviedol Macek.

Súčasťou Mesiaca fotografie je aj prehliadka národného kola Fujifilm Europress Photo Awards 2001, ktorá bola otvorená 1. novembra v Galérii Café Parnas. Ide o prestížnu súťaž fotografov s hlavnou cenou 50 000 korún. Okrem toho organizátori pre návštevníkov pripravili expozície francúzskeho surrealistu Gilberta Garcina, maďarskej kolážistky Évy Kövesovej, japonského makrofotografa zrodu života Kona Sasakiho či výstavu chorvátskej lyrickej autorky Zlaty Vucelićovej, ktorá bola otvorená hneď prvý deň rovnako ako nesmirne pútavé výstavy Takisa Roldakisa či Jordana Jordanova. Jedinú mimobratislavskú výstavu v rámci Mesiaca fotografie s názvom Zo súčasnej talianskej fotografie sa odohrala 1. novembra v Žiline. 2. novembra bola otverená výstava Slovenská fotografia 1925-2000, ktorá je podľa organizátorov najväčším prezentačným projektom dejín fotografie na Slovensku. Okrem velikánov akými sú Martin Martinček, Karol Plicka, Karol Kállay sú tam najpozoruhodnejšie diela desiatok slovenských súčasných i nežijúcich najvýznamnejších fotografov. Autori expozície Aurel Hrabušický a Václav Macek sa pri výbere diel zamerali na časové rozpätie, v ktorom možno sledovať kontinuálny vývoj fotografie a fotografických námetov i techník. Inštalácia nepribližuje všetky tradičné žánre a aplikované formy spracovania a výroby snímok, jej ťažiskom je zmapovanie najpodstatnejších znakov pri tvorbe v jednotlivých obdobiach. Pozoruhodná je aj prvá výstava zakladateľa československej fotografickej školy Jána Šmoka, ktorý vychoval niekoľko generácii fotografov. "Aj keď bol pedagóg a teoretik fotografie, jeho cyklus ženských aktov znesie prísne umelecké kritériá," uviedol na vernisáži v Dome plynárov SPP kurátor výstavy Vladimír Birbus.

Časť výstavy je venovaná najmodernejším spôsobom tvorby obrázkov, pričom dominantným je vplyv elektronických médií a techník, ale i kombinácia fotografií s rozličnými výtvarnými technikami. Návštevníci tak majú možnosť vidieť plynulý a nadväzný prerod klasickej fotografie na jej modernú a postmodernú formu.

Autorskú výstavu Slovensko 2001 sprístupnili organizátori v Pálfyho paláci mladému fotografovi Martinovi Kollárovi. Poľovníci pri Slovnafte, súťaž v hode sekerou v Terchovej a ďalšie farebné okamihy z Bešeňovej, Svidníka, Bojníc a iných miest si možno pozrieť do 16. decembra. Prvý raz v histórii Mesiaca fotografie bola celá akcia spestrená filmovými projekciami.

V kinosále Slovenskej národnej galérie premietli dokumentárne filmy o našich i zahraničných fotografoch. Počiatky fotografovania a výroby pohľadníc po prvej svetovej vojne priblížil film o vyše 100-ročnej fotografke Márii Holoubkovej z Trenčína. Jej protipólom je mladý progresívny fotograf Robo Kočan z Popradu. Dokument o ňom, od režiséra Jána Stračinu je netradičný, pretože fotograf v 13-minútovom filme povie len niekoľko viet. Aj ich hra so svetlom a pohybom je nevšedná. "Vo filme sme pri nakrúcaní používali viacnásobnú projekciu," uviedol pre TASR Kočan.

Televíznym dokumentom bol aj portrét fotografa Jaroslava Sýkoru, ktorý niekoľko desaťročí pracuje na cykle o starých a osamelých ľuďoch na Orave. Tibor Huszár sa vo filme vyznal zo slobodnej tvorby aj pri fotení výtvarníka Kolomana Sokola, ktorý musel emigrovať zo Slovenska do USA, kde však ostal sám sebou a nesplynul s tamojšou konzumnou spoločnosťou. Niekoľkých českých fotografov sme spoznali v dvoch, takmer hodinových filmoch režisérky Viery Chytilovej Vzlety a pády. V nedeľu od 13.00 hodiny s voľným vstupom v Slovenskej národnej galérii pokračujú filmy o fotografov z Ukrajiny, Poľska a Maďarska.

Riaditeľ festivalu Václav Macek rozhodne mohol po desiatich dňoch odkrojených z Mesiaca fotografie oprávnene vyhlásiť: "Tento ročník je síce menší ako minuloročný, no vybudovali sme si dobré renomé a záujemcovia sa hlásia z celej Európy."

TASR

obsah | kultura - kultúra