Jiří Menzel obdržel cenu na mezinárodním festivalu v Istanbulu

Český režisér Jiří Menzel obdržel 17. září 2004 na 3. Mezinárodním festivalu filmových komedií v Istanbulu cenu za celoživotní dílo. Jako hlavní účastnickou zemi festivalu, na jehož přípravě se podílel generální konzulát ČR, vybrali pořadateli právě Českou republiku. V průběhu celého týdne se na různých prestižních místech v metropoli na Bosporu promítalo pět Menzelových filmů: Postřižiny, Vesničko má středisková, Rozmarné léto, Slavnosti sněženek a Skřivánci na niti.

Cenu J. Menzelovi předal při slavnostním zahajovacím ceremoniálu prezident festivalu Engin Yigitgil. Zdůraznil Menzelův přínos pro českou a světovou kinematografii a připomněl, že právě J. Menzel stál na počátku vlny velkých mezinárodních úspěchů českých filmů a v průběhu let ovlivnil řadu významných filmových tvůrců.

J. Menzel se ve zcela zaplněném sále francouzského kulturního střediska v Istanbulu zúčastnil promítání filmu Skřivánci na niti, po němž následovala živá beseda s diváky. Pobyt J. Menzela v Istanbulu se těšil značnému zájmu u odborné veřejnosti i u médií, kterým (jako např. televizní stanici TRT nebo přednímu deníku Milliet) český režisér poskytl několik rozhovorů. Po skončení 3. Mezinárodního festivalu filmových komedií v Istanbulu poputují Menzelovy snímky ještě do Ankary, kde budou promítány ve vybraných kinech.

MZV ČR

obsah | kultura - kultúra