Jiří Menzel získal vysoké francouzské vyznamenání

Český filmový režisér Jiří Menzel v pondělí převzal v severofrancouzském městě Beauvais prestižní francouzský Řád umění a literatury v nejvyšší hodnosti komandéra.

Menzelovi bylo ocenění uděleno u příležitosti 14. ročníku místního filmového festivalu, který je letos zasvěcen československému a českému filmu. Režisér zároveň obdržel medaili města.

Na festivalu, který v Beauvais včera skončil, byla promítnuta známá díla československé nové vlny 60. let i pozdější snímky jejích předních představitelů. Vedle Menzelových děl tak byla představena například tvorba Miloše Formana včetně jeho americké etapy a Juraje Herze, zvláštní pocta byla vzdána také Karlu Zemanovi.

Jiří Menzel včera osobně uváděl představení svého oscarového filmu Ostře sledované vlaky. Kromě nich viděli diváci v Beauvais také například jeho Postřižiny, Slavnosti sněženek a Vesničko má středisková. V Beauvais byla současně uspořádána výstava českého filmového plakátu.

Řád umění a literatury uděluje francouzské ministerstvo kultury lidem, kteří mimořádně přispěli k lesku umění a literatury ve Francii a ve světě. Komandérem řádu se může stát nanejvýš dvacet osobností ročně.

Loni stejné vyznamenání obdrželi cembalistka Zuzana Růžičková a výtvarníci Adolf Born, Karel Demel a Zdeněk Sýkora.

MF DNES

obsah | kultura - kultúra