Ostře sledované vlaky mezi 100 nejlepších filmů časopisu Time

Americký týdeník Time zveřejnil v posledním vydání stovku nejlepších světových filmů všech dob, mezi nimiž je jediný zástupce české kinematografie - Ostře sledované vlaky režiséra Jiřího Menzela.

Seznam vypracovali filmoví kritici Richard Schickel a Richard Corliss. Jak sami přiznali, šlo o "subjektivní" výběr na základě "magického kouzla" jednotlivých snímků bez ohledu na počet prestižních cen, které obdržely.

Na seznamu se ocitly Světla velkoměsta Charlie Chaplina z roku 1931 a Schindlerův seznam Stevena Spielberga z roku 1993, ale chybí tam tak známé snímky jako Jih proti Severu, který oba kritici nazvali "falešnou epikou". "Opravdu ani jeden z nás tomu filmu nevěnoval pozornost," citovala agentura Reuters Schickela.

Dodal, že jediným kritériem pro hodnocení filmu bylo, zda má nějakou "magii", čili zda někoho osloví natolik, až užasne. Schickel však přiznal, že to, co se líbí jemu, nemusí se líbit jinému. "Konec konců posuzování filmů je velmi subjektivní. Můžete mít rád věci, a neumíte říci proč. A stejně tak neumíte vysvětlit, proč jinými kusy pohrdáte," uvedl.

Oba kritici vybrali celkem 200 snímků, ale nakonec zúžili výběr na stovku, přičemž o každém díle diskutovali, než ho zařadili na seznam, který obsahuje tvorbu nejrůznějších žánrů za dobu od prvního čísla časopisu Time v roce 1923.

Metropolis i Pulp Fiction

Jedním z nejranějších děl na seznamu je snímek německého režiséra Fritze Langa Metropolis z roku 1927, který dominoval dvacátým létům. Z moderní doby posunuli kritici do popředí filmy Pulp Fiction Quentina Tarantina a snímek Mluv s ní Španěla Pedra Almodóvara z roku 2002.

Nejméně polovina vybraných snímků vznikla mimo Spojené státy. Schickel zdůraznil, že ten, kdo chodí pouze na současné americké filmy, se izoluje "od opravdu, ale opravdu skvělých snímků". Mezi nejlepší zahraniční díla zařadili kritici snímek japonského režiéra Akiry Kurosawy Žít (Ikiru, 1952) nebo polský Dekalog (1989) režiséra Krzysztofa Kieslowskeho. Ve stejné přihrádce jsou i Ostře sledované vlaky, které získaly v roce 1968 Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film. Další čeští režiséři, například ani Miloš Forman, mezi stovku nejlepších nepronikli.

Americký tvůrce Martin Scorsese, který nikdy nezískal Oscara za nejlepší režii, figuruje na seznamu třemi snímky - Mafiány (1990), Zuřícím býkem (1980) a Taxikářem (1976). Herec Robert DeNiro, který byl protagonistou Zuřícího býka a Taxikáře, hraje celkem v pěti snímcích ze seznamu, což je největší počet mezi herci, kteří ve vybraných dílech účinkují.

LIDOVKY

obsah | kultura - kultúra