Pražská AMU ocenila Marceaua

Zlatou medaili Akademie múzických umění v Praze (AMU) předal rektor Peter Toperczer klasikovi moderní pantomimy, světoznámému francouzskému mimovi Marcelu Marceauovi. Tato umělecká škola tak ocenila jeho celoživotní přínos světové pantomimě včetně rozhodujícího vlivu na české pokračovatele.

Marceau, který v pondělí vystoupil v Kongresovém centru Praha (předtím tu byl v letech 1969, 1975 a 1989), zaujal svým uměním diváky v téměř zaplněném sále natolik, že mu aplaudovali vestoje. V první části večera byl osmdesátiletý umělec sám na jevišti celých 75 minut, po přestávce se představil se sedmi posluchači své pařížské školy.

"Dáváme tuto medaili legendě 20. a 21. století, osobnosti, která měla velký vliv na vznik české školy pantomimy," řekl na slavnostním aktu Toperczer.

Marceau vzpomněl na své tři pobyty v někdejším Československu a na velkého francouzské pierota 19. století Jeana-Baptista Gaspara Deburaua, rodáka z českého Kolína. "Za medaili AMU děkuji. Rádi se sem vrátíme na delší dobu - k vystoupením i uměleckým stážím. Už ve středu však odjíždíme z Prahy do Paříže a čekají nás představení ve Florencii," dodal.

Předání ceny předcházela celodenní tvůrčí dílna techniky mimu v prostorách Hudební fakulty AMU, který Marceau vedl se svými žáky. Doplnila ho výstava kreseb, scénografických a kostýmních návrhů jeho celoživotního výtvarníka Jacquese Noëla, který vytvořil plakát i k pražskému vystoupení. Výtvarná díla byla předtím představena v Kongresovém centru.

Pantomima se od taneční katedry Hudební fakulty AMU oddělila pod vedením Ladislava Fialky (1931-1991), který se svou skupinou působil od konce 50. let v pražském Divadle Na zábradlí. Tento choreograf, tanečník, režisér a pedagog byl zakladatelem české pantomimické školy a k Marceauovi se vždy hlásil. Poté stál v jejím čele Ctibor Turba a nyní Boris Hybner. V současné době má název Katedra nonverbálního a komediálního divadla.

(r)

obsah | kultura - kultúra