Arnošt Lustig nominován na Pulitzerovu cenu

Za román Krásné zelené oči byl spisovatel Arnošt Lustig nominován na Pulitzerovu cenu v kategorii prózy. Vítěz bude spolu s dalšími laureáty v oboru novinářském, literárním, hudebním a historickém oznámen 7. dubna. Právu to v pátek potvrdil sám autor, který působí ve Washingtonu jako profesor Americké univerzity.

Joseph Pulitzer (1847-1911), americký novinář maďarského původu, o udělování cen pro občany USA rozhodl ve své závěti. První byly předány v roce 1917. Kromě elitních deníků (loni The Washington Post) a novinářů ji mj. získali John Updike, Edward Albee nebo Philip Roth. Lustig je prvním nominovaným spisovatelem českého původu.

V Čechách o román nezavadili

Lustigův román vyšel česky v nakladatelství Peron v roce 2001 a prošel bez zvláštního zájmu. Po překladu do angličtiny však od loňska patří v USA a Velké Británii k vysoko ceněným knihám.

Osudy patnáctileté Hanky Kauderskové, která potkává v nevěstinci nacistického lágru pestrou společnost a sama se snaží neztratil svou lidskost, ocenila loni Asociace amerických knihoven (ALA), když je ze 350 tisíc titulů vybrala mezi dvanáct doporučených knih. Ty pak zařadila na Listinu knih pro americké čtenáře. Americké nakladatelství Arcade pak Krásné zelené oči navrhlo na udělení Pulitzerovy ceny.

Recenze u vytržení

Kritik časopisu Times Literary Suplement ke knize řekl: "Poslání umění je přimět nás dívat se a vidět. To zajisté postačí. Román nás přesvědčuje mimo jiné, že je možné psát na nebezpečný námět a dostát požadavkům veškerého umění: osvětlit, co to znamená být člověkem."

"Všechny recenze byly nejenom dobré, ale přímo u vytržení," řekl Ewald Osers, Lustigův překladatel v Británii, jehož verze básní Jaroslava Seiferta měla v ruce porota při rozhodování o udělení Nobelovy ceny. Osers dodal, že 3. dubna vyjde v nakladatelském domě Random House další vydání této knihy.

Jen distribuční síť A.S.D.A si objednala 8 tisíc kusů a ještě větší řetězec W. H. Smith označil Krásné zelené oči titulem Kniha měsíce dubna a chystá se uskutečnit ve všech svých domech velké reklamní akce.

FRANTIŠEK CINGER, NOVINKY

obsah | kultura - kultúra