Lúčnica do Londýna

Tanečný súbor Lúčnice v marci podnikol dva zahraničné zájazdy - do Maďarska a Belgicka. "V Budapešti sme sa zúčastnili na folklórnom stretnutí štátov visegrádskej spolupráce," povedal pre Pravdu Pavol Čorej, riaditeľ umeleckého súboru Lúčnica.

"Cieľom podujatia bola popularizácia maďarského modelu tanečných domov a ich metodiky výučby ľudového tanca. Šlo o podujatie workshopového typu - organizátori chceli za účasti súborov z Maďarska, Poľska, Českej republiky a Slovenska ukázať, ako robia folklór súbory pôsobiace v mestách a dedinské skupiny. Zo Slovenska sa okrem Lúčnice zúčastnil na budapeštianskom stretnutí aj bratislavský Ekonóm a folklórne dedinské skupiny zastupoval súbor Zámutovčan zo Zámutova vo Vranovskom okrese," pokračoval Čorej, ktorý s uznaním hovorí o tom, ako Maďari prezentujú to, čo je pre ich folklór špecifické a ako prostredníctvom tohto fenoménu prezentujú svoju identitu. "Venujú tomu veľa času aj dostatok finančných prostriedkov. Lúčnica v Budapešti zabodovala, škoda len, že na Večere slovenského folklóru bolo v sále Domu tradícií zopár miest voľných. Sme totiž zvyknutí vystupovať pred vypredanými sálami. Zrejme organizátori podcenili význam propagácie, lebo verím, že naši krajania by si nenechali ujsť príležitosť zhliadnuť Lúčnicu," dodal Pavol Čorej.

Hneď po návrate od južných susedov sa tanečníci Lúčnice spolu s orchestrom Diabolské husle pred veľkonočnými sviatkami vydali do Belgicka. "V meste Bouillon sme vystúpili na otvorení výstavy všetkých štátov kandidujúcich na členstvo v Európskej únii. Potom sme sa presunuli do Bruselu, kde sme predstavili náš reprezentačný program zostavený z väčšej miery z choreografií profesora Štefana Nosáľa, no zaradili sme tam už aj choreografie Jána Blaha, ktorý v Lúčnici nedávno predstavil nový program Pred muzikou. Vystúpenie v Bruseli malo úspech, vyše 650-miestnej sále sme museli dať ešte päť prídavkov. O tom, že Lúčnica nadchla, svedčí aj pozvanie, ktoré sme vzápätí dostali na festival C. I. O. F., a tak do Belgicka pocestujeme aj v máji," hrdo riekol Čorej.

Lúčničiarskych tanečníkov tento rok okrem domácich vystúpení čaká koncom augusta tradičné hosťovanie v Prahe. Ešte predtým - v júni - však Lúčnica vystúpi v slávnej londýnskej Covern Garden, ktorá je miestom vystúpení tých najväčších svetových hviezd, najmä operného žánru.

Nezaháľa však ani spevácky zbor Lúčnice - pred Veľkou nocou uviedol v Bratislave a Kittsee Evanjelium podľa Lukáša. V júni pocestuje na festival do Turecka a v novembri do Francúzska.

JOZEF ŠVOLÍK, PRAVDA

obsah | kultura - kultúra