Loutkářský svět míří do Prahy

V Národním divadle Černé světlo (Karlova ulice), v Malé Broadwayi (Na Můstku), na Staroměstském náměstí a v Ruském kulturním centru Na Zátorce na Letné začne v pondělí 30. května pod záštitou UNICEF, hlavního města Prahy a Evropské unie Světový festival loutkářského umění. Jeho pořadatelem je Mezinárodní institut loutkářského umění.

Až do příští neděle 5. června, tedy tradičně ve dnech kolem Mezinárodního dne dětí (1. června) se na něm představí ve dvou dopoledních a jednom večerním představení devatenáct divadel z patnácti zemí čtyř kontinentů (Evropa, Asie, Amerika, Afrika).

V soutěži dva české soubory

Českou republiku budou v soutěži reprezentovat Čtyři pohádky s vlky za vrátky ostravského Divadla loutek v režii Japonce Noriuki Sawa a Odysseus pražského National Black Light Theatre principála Todora Rističe. Budou se ucházet o jedno z ocenění festivalu - nejlepší inscenace, herec, režie, scénografie atd.

Novinkou v programu budou dva kontinentální dny. Středa 1. června bude patřit souborům ze Spojených států (Dinosaurus a mravenec z Doveru, Petr a vlk z Los Angeles a Warhol z New Yorku) a semináři o současném americkém loutkovém divadle. V sobotu 4. června se uskuteční Den Asie (Výroční dárek z íránského Teheránu, Mořská příšera z tureckého Istanbulu a Durga z indického Nového Dillí).

Soubory z exotických zemí

Zastoupeny budou na Světovém festivalu loutkářských umění i další exotické země. S Flamenkem a Člověčí interferencí přijedou hned dva soubory z Rio de Janeira, s Hanomanem loutkáři z Indonésie, s Loutkovou operou Tajwanci z Taipei, se Sindibádem v zemi dinosaurů soubor Alladin z alžírského Sidi-bel-Abbes.

Nechybět budou ani účastníci z tradičních loutkářských zemí: z Bulharska, Ukrajiny, Belgie, Švédska, Německa, Velké Británie. A to nejdůležitější nakonec. Děti mají na festival přístup zdarma, dospělí za pouhých třicet korun. Při srovnání s částkou, jakou dnes musí rodiny vynaložit třeba za návštěvu filmů v multikinech, to už stojí za úvahu.

JIŘÍ P. KŘÍŽ, PRÁVO

obsah | kultura - kultúra