Lidické růže celému světu

Ve Veletržním paláci Národní galerie v Praze je od konce května do 19. června otevřena výstava třicátého ročníku Mezinárodní dětské výtvarné soutěže Lidice 2002. Soutěž je každoročně vyhlašována k uctění památky zavražděných lidických dětí, letos je spojena s 60. výročím lidické tragédie, jak si ji v pondělí připomínáme.

Mezinárodní výstava, jejímiž pořadateli jsou mimo jiné ministerstva zahraničních věcí, školství, mládeže a tělovýchovy a kultury, Česká komise pro spolupráci s UNESCO, nakladatelství Mladá fronta atd., byla tematicky vymezena Mezinárodním rokem hor. Ve Veletržním paláci je možné zhlédnout malbu, kresbu, grafiku, keramiku, textilie, dřevořezby, kovové a papírové objekty, loutky, hračky a fotografie z dvaasedmdesáti zemí. Soutěž byla obeslána 15 670 pracemi, z toho 12 549 artefaktů je ze zahraničí. Vystaveno je po výběru odborné poroty 1 530 exponátů (937 zahraničních).

Nejlepší soutěžní práce byly oceněny šestašedesáti Lidickými růžemi. Tyto medaile putují do mnoha evropských zemí, ale také do Bangladéše, Číny, do Gruzie, Indie, Indonésie, Íránu, Malajsie, Mongolska, do Spojených arabských emirátů, Srí Lanky, Sýrie, Thajska, Turecka, Turkmenistánu, Uzbekistánu, Vietnamu... Dvacet pět Lidických růží zůstává v Česku. Do soutěže poslalo výtvarné projevy svých dětí 127 českých škol.

Jiří P. Kříž

obsah | kultura - kultúra