Nejúspěšnější deska: Chinaski

Ocenění v podobě sošky anděla si včera převzali zpěváci, zpěvačky a kapely, o které byl loni největší zájem v obchodech s hudebními nosiči. Výsledky ankety vycházejí z údajů české pobočky Mezinárodní federace hudebního průmyslu.

Nejprodávanější deskou na českém trhu byl vloni Music Bar skupiny Chinaski s počtem 57 506 kusů. V kategorii zpěváků si titul nejúspěšnějšího interpreta odnesl Petr Kolář za 41 253 prodaných desek, nejúspěšnější deskou zpěvačky byla stejně jako předloni nahrávka Spousta Andělů Anety Langerové (loni se jí prodalo 53 911 kusů, celkem se jejího debutu prodalo již něco ke 120 tisícům kusů). DVD záznam z koncertu Anety Langerové se rovněž stal nejúspěšnějším hudebním videem.

Nejprodávanějším debutem, a tedy objevem roku se stal s počtem 18 695 prodaných desek vítěz druhé řady soutěže Česko hledá superstar Vlasta Horváth. Cena za prodej nahrávky mluveného slova patří Janu Krausovi a jeho televiznímu pořadu Uvolněte se, prosím... s počtem 8369 prodaných nosičů.

Nejčastěji zněla v tuzemských rádiích skladba On My Head Dana Bárty, kterou proslavil snímek Snowboarďáci, nejhranějším interpretem českých rádií se stala skupina Support Lesbiens. Vítězové všech kategorií vydávají u nadnárodních nahrávacích firem.

Z "velké čtyřky" (Sony BMG, Universal, EMI, Warner Music) se na špičce neumístili pouze interpreti vydávající na značce EMI. Žebříček prodejnosti za loňský rok také ukázal, že celkovou neradostnou situaci v prodeji hudebních nosičů u nás pomáhají zachraňovat vítězové prvních dvou řad soutěže o českou superstar.

Přestože organizace IFPI dosud nezveřejnila oficiální údaje o celkovém počtu kusů prodaných nosičů ani o celkových tržbách za loňský rok, dá se předpokládat, že také v Česku pokračuje strmý úbytek posluchačského zájmu o hudební nosiče. Zatímco v roce 2000 utratili zákazníci v ČR za hudební nahrávky téměř miliardu korun, předloni to bylo necelých 700 milionů a počet prodaných nosičů se za čtyři roky snížil téměř o polovinu.

Jak vyplývá z údajů zveřejněných na nedávné mezinárodní konferenci IFPI, jde o celosvětový trend. Propad v prodejích CD a dalších fyzických nosičů nezachránil ani zvyšující se zájem o nakupování hudby přes internet.

PETR VIZINA

obsah | kultura - kultúra