Umenie V4 predstaví v Bratislave nové podujatie Kvarteto

Novú podobu spolupráce krajín Visegrádskej štvorky (V4) v zjednotenej Európe chce obyvateľom a návštevníkom Bratislavy od 7. do 12. mája ponúknuť kultúrne podujatie Kvarteto.

Najnovšia spoločná akcia kultúrnych inštitútov Českej republiky, Maďarska a Poľska sídliacich v Bratislave a slovenského ministerstva kultúry nahrádza program doterajších Dní Európy. Ako na dnešnej tlačovej besede povedal poradca slovenského ministra kultúry Ladislav Snopko, Dni Európy, ktoré Bratislavčanom pripomínali význam spoločnej Európy od roku 1997, budú súčasťou Kvarteta.

V prípade, že nultý ročník prehliadky umenia Čechov, Maďarov, Poliakov a Slovákov získa ohlas verejnosti, chceli by organizátori založiť tradíciu a pripraviť aj ďalšie ročníky Kvarteta. Prehliadka umenia štátov V4 je určená najmä mladej generácii. Orientuje sa na nekomerčné umenie a prinesie spolu štyri filmy, štyri koncerty, štyri výstavy a ďalšie akcie, ktoré budú bezplatné.

Program Kvarteta otvorí v piatok diskusia významných osobností politiky všetkých štyroch krajín. Úvahy o spoločnej minulosti, súčasnosti a budúcnosti Visegrádskej štvorky ponúknu publiku 7. mája od 14:00 v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca bývalý český minister zahraničných vecí Jiří Dienstbier, osobnosť poľskej politickej žurnalistiky Adam Michnik, bývalý šéf diplomacie Maďarska Géza Jeszenszky a bývalý minister spravodlivosti SR Ján Čarnogurský.

Na diskusiu o význame spolupráce V4 v Európskej únii (EÚ), ktorú bude moderovať Martin Bútora, nadviaže piatkový Koncert pre Európu, ktorý začne na Primaciálnom námestí o 19:00. Štyri skladby od autorov slovenskej, maďarskej, poľskej a českej klasiky uvedie designovaný člen Európskej komisie Ján Figeľ.

Podujatie Kvarteto pokračuje v pondelok 10. mája štyrmi vernisážami diel mladých študentov vysokých výtvarných škôl Česka, Maďarska, Poľska a Slovenska. Séria vernisáží odštartuje o 16:00 v Kultúrnom inštitúte Maďarskej republiky otvorením prehliadky poľských študentov grafiky. O 17:00 sa posunie do Poľského inštitútu, kde sa naraz otvoria výstavy mladých slovenských sochárov a českých maliarov.

Vyvrcholením výtvarnej časti Kvarteta bude v pondelok o 18:00 vernisáž diel študentov sochárstva z Maďarska v Galérii Medium na Hviezdoslavovom námestí, po ktorej bude nasledovať stretnutie pri slovenskom a maďarskom víne a poľskom a českom pive.

Väčšina programu Kvarteta sa odohrá práve na zmienenom Hviezdoslavovom námestí, kde v Altánku nasledujúce dva dni - 11. a 12. mája od 19:30 vystúpia džezoví a bluesoví hudobníci zo všetkých štyroch krajín. Každý štát V4 sa predstaví 11. a 12. mája aj filmom, ktorý uvedie kino Mladosť vždy o 16:00 a 18:00.

SME

obsah | kultura - kultúra