Ve Francii zemřel malíř Kundera

Jihofrancouzské město Cassis se včera rozloučilo s malířem Rudolfem Kunderou, který zemřel v neděli ve věku 93 let. Sdělila to publicistka Irena Jirků, která se zprávu o umělcově smrti dozvěděla od jeho dcery.

Rudolf Kundera patřil k proslulému brněnskému rodu Kunderů. Proti svým dvěma příbuzným - spisovatelům Milanovi a Ludvíkovi - však nikdy nebyl doma oslavován, ale ani zatracován. Ve Francii žil již od roku 1940. Po dobu komunistického režimu sice jezdil domů za rodinou, ale ve své vlasti vystavoval poprvé až v polovině devadesátých let minulého století.

Francouzi znají především jeho portréty Paula Valéryho, rodiny Mauriacových či Mana Raye. Lidé na jihu Francie si oblíbili hlavně jeho krajinky a přístavy.

Rudolf Kundera se narodil 9. března 1911 v Tuřanech u Brna. Vystudoval pražskou Akademii výtvarných umění. Za obraz Světlo pravdy, který namaloval pro Husův sbor v Tuřanech, obdržel Prix de Rome, cenu italské královské akademie a roční stipendium v Itálii. Za druhé světové války žil v Paříži, později na jihu Francie, v Cassis se definitivně usadil v roce 1948.

První samostatnou výstavu doma měl v roce 1937, o deset let později vystavoval v Praze a pak až po více než padesátileté pauze v Brně v roce 1995.

Od mládí spolupracoval s Alfonsem Muchou, s jeho synem Jiřím byli velmi blízcí přátelé. Přátelil se i se skladatelem Bohuslavem Martinů, klavíristou Rudolfem Firkušným, dirigentem Rafaelem Kubelíkem a dalšími českými umělci. Jejich osudy popisuje kniha Jiřího Muchy Podivné lásky.

(zaj), PRÁVO

obsah | kultura - kultúra