Krylovy písně ve vysílání rádia Vlast vadí pozůstalým

Pozůstalí po Karlu Krylovi jsou znechuceni. Tvorbou umělce, který svými písněmi celý život bojoval proti totalitě, hrají na své internetové rozhlasové stanici Vlast i pravicoví extremisté.

Písně Karla Kryla - některé v originále, jiné v podání Daniela Landy - nyní znějí z reproduktorů každého počítače, jehož uživatel se připojí na internetové stránky www.vlast.cz. Na nich začala v těchto dnech nacionalistická Národní strana provozovat stanici nazvanou rádio Vlast.

"Celé mi to přijde absurdní," řekl včera Právu Krylův bratr Jan. Sám dosud o existenci rádia a jeho programové náplni nevěděl.

"Důrazně proti tomu protestuji, ale to je tak jediné, co můžu," uvedl s tím, že je to spíš otázka morální. "Vadí mi i to, že bratrovy písně zpívá Daniel Landa, ale jsem proti tomu bezbranný. Můžu jen protestovat," uzavřel Jan Kryl s tím, že kontaktuje vdovu po bratrovi Marlene Krylovou, která žije v Německu, a pokusí se spolu domluvit na případném postupu.

Daniel Landa byl na přelomu osmdesátých a devadesátých let členem skinheadské skupiny Orlík. I pouhý protest ovšem může mít svou váhu. Když loni v červenci zařadilo do svého programu internetové rádio KSČM Haló Futura, pozůstalí se proti tomu rovněž ostře ohradili. Komunistická strana jim poté přislíbila, že Krylovy písně přestane hrát. Právní experti, na které se Právo obrátilo, jsou navíc přesvědčeni, že existují i další možnosti.

Existuje i právní cesta

Podle vyjádření právničky Věry Popelkové se lze proti podobnému jednání bránit i právní cestou. "Jedná se o zásah do osobnostních práv, který tímto způsobem může snižovat hodnotu výkonu Karla Kryla a lidé si ho můžou spojovat s extremistickým názorem internetového rádia." vysvětlila Popelková s tím, že vlastníci autorských práv Karla Kryla by se měli obrátit na provozovatele rádia s tím, že nesouhlasí s hraním jeho písniček. "Pokud se nedomluví, nastupuje možnost řešit věc soudní cestou," dodává.

Názor provozovatelů rádia Vlast se včera Právu nepodařilo získat. Muž, který tam zvedl telefon, se nepředstavil, a zahrnul redakci Práva urážkami, k uvádění Krylových nahrávek se však nevyjádřil.

Aktivity Národní Strany sleduje i policie. "O rádiu Vlast víme. Pokud se ve vysílání objeví něco protizákonného, tak zakročíme," uvedl mluvčí policejního prezidia David Kubalák.

KATEŘINA BERÁNKOVÁ

obsah | kultura - kultúra