V Belgii ukradeny šperky z ČR v hodnotě miliónu eur

V Belgii byly v neděli ukradeny vzácné šperky ze sbírek pražského Uměleckoprůmyslového muzea, které jsou pojištěné na jeden milión eur (asi 32 mil. Kč). Díla pocházejí z 20. a 30. let minulého století a byla zapůjčena na výstavu nazvanou Art Deco diamantjuwelen 1920 -1939 čili Diamantové šperky z doby art- deco.

Podle informací Micheline Vanbrandenové z tiskového oddělení belgického muzea došlo k loupeži v neděli ráno mezi desátou a půl jedenáctou. "V muzeu máme tři speciálně zabezpečené trezorové místnosti. Výstava se konala jen v jedné z nich. Víc vám zatím nemůžeme s ohledem na pokračující vyšetřování sdělit - požádala nás o to belgická policie", řekla Novinkám Vanbrandenová.

Rozbili vitríny kladivem

Podle kurátorky výstavy Sabine Denissenové šlo o profesionální a dobře naplánovanou akci: "Ke krádeži došlo záhy po otevření muzea. Zloději byli tři, dva muži a jedna žena. Ta si zakoupila lístek a vešla na výstavu s ostatními návštěvníky. Policie má její popis." V rozhovoru s českými novináři přiznala, že poplachové zařízení nebylo zapojeno.

Pojišťovna, jejíž jméno nebyla Denissenová ochotna sdělit, vypsala jako odměnu za vrácení lupu desetinu odhadované hodnoty 1,5 mil. eur, tedy 150 tisíc eur.

Podle jedné hypotézy žena otevřela svým komplicům nouzový východ a těm pak k provedení akce stačilo několik minut. "Prostě použili kladiva, kterým rozbili dvě skleněné vitríny, z nichž odcizili šperky a utekli otevřeným nouzovým východem," dodala Denissenová.

"O krádeži jsme se dozvěděli včera odpoledne, telefonovalo ředitelství belgického muzea," uvedla tisková mluvčí Uměleckoprůmyslového muzea Klára Vorlíčková. "Zřejmě byly zcizeny jen šperky zapůjčené z Prahy. Celkem jde v katalogu výstavy o čtyři položky, vzácné brože a náhrdelník."

Oblíbené kousky sběratelů

Art-deco je v současné době velmi populární a těší se pozornosti světových sběratelů. Poslední velká výstava, která představila tento dekorativní styl, byla letos v Londýně a díla českých výtvarníků a řemeslníku tu patřila mezi velmi obdivovaná.

Nicméně zloději o umělecké unikáty asi neměli zájem, protože ty jsou důkladně zdokumentovány, a tak by byly na volném trhu těžko prodejné. "Jejich pozornost se zcela jistě soustředí na diamanty a smaragdy, které šperky zdobí, protože ty lze zřejmě samostatně prodat bez větších problémů," řekla Právu tisková mluvčí pražského muzea.

Loupež z muzea připomínajícího trezor

Díla pojistila belgická strana. Do Antverp byla odvezena v září letadlem za nejpřísnějších bezpečnostních opatření. Lupiči je však ukradli až přímo na výstavě.

Šlo zřejmě o husarský kousek, protože celé muzeum je nejpřísněji střeženo. Kromě stále exkluzivní expozice se tu pravidelně divákům představuje i broušení diamantů v malé manufaktuře. Nachází se tu také malá, ale kvalitní prodejna diamantů.

Samotné šperky jsou v pražském Uměleckoprůmyslovém muzeu uloženy v trezoru, který tvoří speciální část depozitáře. "Od vzniku České republiky se dosud nestalo, aby bylo z Uměleckoprůmyslového muzea cokoliv ukradeno. Ani na výstavách jsem se dosud nesetkali s podobným případem," řekla Vorlíčková.

PETER KOVÁČ, PRÁVO, NOVINKY

obsah | kultura - kultúra