Kožená má naději na Oscara klasiky

Říká se jim Oscaři klasické hudby, jsou udělovány od roku 1957, a kdo si je odnese, jeho cena značně stoupne. Renomovaný britský měsíčník Gramophone, který už osmdesát let přináší recenze a další obsáhlé materiály z oblasti nahrávacího průmyslu, oceňuje vždy na podzim v různých kategoriích nejlepší nahrávky, vybírá z nich jednu absolutně nejskvělejší a vyhlašuje i osobnost roku.

O vítězích rozhoduje v několika kolech skupina autorů soustředěných kolem časopisu. A tak jako se ve filmovém světě zvyšuje napětí ještě před oznámením nominací na Oscary, horečka stoupá i s blížícím se zářijovým termínem vyhlášení nominací na Gramophone Award.

Britské listy tedy aspoň spekulují. Mezi horkými favority se objevuje i Magdalena Kožená, která už před pár lety jednoho "Oscara" dostala, a to za svůj snímek písní českých autorů. A nyní opět není bez šance. Deník Independent nedávno přišel s vlastními tipy a mezi uchazeče na cenu zařadil i dvě poslední alba české pěvkyně: French Arias a Songs. Ale jisté je zatím pouze to, že Kožená se už nyní objevuje mezi šesti kandidáty na titul "umělec roku".

Výsledek této kategorie mají v rukou sami čtenáři Gramophonu, respektive návštěvníci jeho internetových stránek. Jejich body, které mohli posílat až do začátku srpna, se v těchto dnech sčítají. Mezi pěti soupeři Kožené, jíž britský tisk v posledních týdnech věnoval pozornost také kvůli milostné aféře s dirigentem sirem Simonem Rattlem, se objevují i dva umělci dobře známí v Praze: mezzosopranistka Bernarda Finková a dirigent Paavo Järvi, stálý host České filharmonie.

Pokud jde o předávání Gramophone Award, až do loňska se časopis spokojoval s tradičním, zavedeným ceremoniálem. To by se letos mělo změnit. Šéfredaktor James Jolly usoudil, že to nestačí a že je nutno podpořit prodej kompaktních disků a klasiky vůbec. Proto přišel s novým, mediálně mnohem průbojnějším systémem. Poté, co bude v září zveřejněna šestice nejlepších snímků usilujících o cenu v absolutní kategorii Record of the Year, dostane každý z nich přidělenu jednu osobnost ze světa divadla, filmu, televize a výtvarného umění. Ta bude svého "chráněnce" následující měsíc usilovně propagovat v televizi a v rozhlase. "Je to sice smutné, ale je fakt, že v naší době se všechno točí kolem celebrit," vysvětlil šéfredaktor deníku Independent. Ujistil však, že každá ze šesti celebrit, které budou bojovat za "svého" umělce, má vyhraněný vztah ke klasické hudbě. Výsledky se veřejnost dozví 1. října, kdy bude vyhlášen vítěz.

(vd), MF DNES

obsah | kultura - kultúra