Kožená a Bělohlávek zářili v Americe

Nadšené ohlasy amerických médií sklidili pěvkyně Magdalena Kožená a dirigent Jiří Bělohlávek za své výkony v inscenaci Janáčkovy opery Káťa Kabanová, kterou v pátek v obnovené premiéře uvedla newyorská Metropolitní opera (MET).

"Kožená vnáší do role Varvary jasný, vřelý hlas a okouzlující osobnost," napsala v první reakci agentura AP. Slova nejvyšší chvály měla i pro dirigenta: "Debutující Jiří Bělohlávek řídil orchestr s úžasným citem pro mistrovskou partituru svého českého krajana." Také deník The New York Times ve včerejší recenzi vyzdvihl Bělohlávkův přínos pro celou produkci. "Bělohlávek si vysloužil ovace za provedení, které se vyznačovalo autoritou, barevností a živostí," uvedl autor Anthony Tommasini. O Kožené napsal, že propůjčila Varvaře "svůj sladký hlas".

V centru pozornosti novinářů však stála především hvězdná finská sopranistka Karita Mattila, která na nejslavnější americké scéně poprvé ztvárnila hlavní úlohu Káti. "Až se bude psát historie Metropolitní opery z přelomu tisíciletí, Karita Mattila si určitě zaslouží samostatnou kapitolu. Finská sopranistka získala proslulost za své nesmazatelné portréty hrdinek v emocionální krizi. Její zářivý soprán, fyzický šarm a emocionální intenzita z ní dělají ideální představitelku Káti. V jejím podání se všechny Kátiny protichůdné pohnutky stávají bolestně pravdivými," uvedla agentura AP. Také list New York Times byl novou Káťou unesen. "Paní Mattila vyhlíží mladistvě, křehce a toužebně, zpívá se svůdnou směsicí chladného severského tónu a impozantní síly," poznamenal. Kritici neopomněli zdůraznit, že divadlo vybralo silné obsazení i pro ostatní role. "S přesvědčivým hlasem v roli Borise v MET debutoval finský tenorista Jorma Silvasti, přiměřeně patetickou postavu Tichona předvedl Chris Merrit, Kabanicha v podání mezzosopranistky Judith Forstové nahání hrůzu v jevištním projevu, i když ne vždy v hlase," konstatovala AP.

Americký tisk se rovněž věnoval samotné opeře a okolnostem jejího vzniku. "Co povznáší tuto operu nad její depresivní obsah, je lidskost, jíž Janáček dílo naplnil. Svou toužebně tklivou hudbou, často jen prchavými střípky melodie, která se vrací v jemných variacích, činí Kátiny sny a touhy tak intenzivně cítěné, že s ní trpíme, když kvapně a bezhlavě spěje ke své záhubě," uvedla AP. List New York Times nadhodil i Janáčkův osudový milostný vztah. "Komponováním této opery se nešťastně ženatý Janáček snažil vyrovnat se svými marnými city k vdané a o 36 let mladší Kamile Stösslové," připomněl. Inscenace bude mít v Metropolitní opeře čtyři reprízy.

(vd)

obsah | kultura - kultúra