Kožená rytířem Řádu umění a literatury

Mezzosopranistka Magdalena Kožená se stala rytířem Řádu umění a literatury Francouzské republiky. Stalo se tak podle sdělení francouzského velvyslanectví při zahájení festivalu Struny podzimu na Pražském hradě, kde Kožená zpívala v pátek francouzské árie.

Třicetiletá česká pěvkyně podle francouzského velvyslance Joëla De Zorziho "nepochybně patří mezi nejpozoruhodnější hlasy současných světových koncertních pódií". Vyznamenání je oceněním podílu této umělkyně na šíření hudební kultury ve Francii a ve světě.

Ve Francii se Kožená setkala s Markem Minkowským a jeho souborem Musiciens du Louvre, s nimiž dlouhodobě spolupracuje. Natočila s nimi už několik CD. Úspěšnou desku natočila i s dalším francouzským dirigentem, Michelem Swierczewským. Právě on dirigoval Pražskou komorní filharmonii při zahajovacím koncertu festivalu Struny podzimu.

Kožená má vztah k Francii

Před vystoupením pěvkyně uvedla: "Na koncertě zazpívám poprvé Ravelovu Šeherezádu, dále árie z Gounodovy opery Romeo a Julie a z jeho opery Pátý březen.Na závěr zazní i recitativ a árie z Auberovy opery Černé domino, kterou dnes nikdo nezná a v 19. století byla nejhranější francouzskou operou."

"Nové album je výrazem mého vztahu k Francii, jsou na něm známé árie i písně, ale i věci dnes neznámé či úplně zapomenuté," vysvětluje Kožená výběr písní na nové desce francouzských árií.

Velká část árií z CD prozrazuje i španělský vliv. "Mým snem je jednou si zazpívat Massenetovu Popelku, Ravelovu Španělskou hodinku či Bizetovu Carmen, " uvažuje o budoucnosti Kožená.

Ceny za desky

Mezzosopranistka Magdalena Kožená obdržela v megastoru Bontonland i dvě platinové desky (za CD s Bachovými áriemi a Rybovou mši) a dvě zlaté desky (za CD Love Songs a Le Belle Immagini). Koncertem francouzských árií a písní zahájí v pátek festival Struny podzimu.

Kožená do Metropolitní

Nyní ji čekají další velké úkoly. "Po Praze se těším do New Yorku, kde poprvé vystoupím v Metropolitní opeře v roli Cherubína v Mozartově Figarově svatbě s dirigentem Jamesem Levinem. Zpívám v šesti představeních, na dvě další musím být připravena na záskok, jak je to v New Yorku pravidlem. Je to úplně jiný styl práce než třeba na letním festivalu v anglickém Glyndebournu, kde se dva měsíce na venkově můžete soustředit na práci jako nikde jinde.

Mozartova Idomenea , v němž jsem zpívala roli Idamanta, teď zpívám i koncertně s Berlínskou filharmonií, což je další zážitek. A na jaře příštího roku mě čeká Salcburk a Mozartova Cosi van tutte se Simonem Rattlem jako dirigentem. Poprvé se tam setkám na jevišti i s Cecilií Bartoli," mluví o svých dalších plánech Kožená.

VLADIMÍR ŘÍHA

obsah | kultura - kultúra