Košické divadlo oslavuje šesťdesiat rokov

Písal sa rok 1945 a na scénu Východoslovenského národného divadla priviedol prvú premiéru režisér Janko Borodáč. Šesťdesiat rokov ubehlo a Štátne divadlo v Košiciach pripravilo týždeň osláv svojho jubilea. V programe nechcú tvorcovia zabudnúť na Borodáčových rovesníkov, neskôr narodených, deti či dokonca zahraničných turistov. "Chceli sme naozaj osloviť čo najširšie spektrum divákov," hovorí riaditeľ divadla Peter Himič. Oslavy odštartoval v sobotu Dostojevského Idiot v podaní hosťujúceho súboru prešovského Divadla Alexandra Duchnoviča. Ďalšou hosťovačkou bude dnešné predstavenie Kocúrkovo, ktoré iba nedávno odpremiérovali na domovskej scéne Spišského divadla. A do tretice privítajú v Košiciach hostí z Prešova, Divadlo Jonáša Záborského sa na oslavách zúčastní Williamsovou hrou Nedeľa pre bolesť ako stvorená.

To, že v divadle oslavujú, však pocítia aj tí, ktorí momentálne tých dôvodov na radosť majú menej. V stredu sa na veľkej scéne v rámci osláv uskutoční benefičný koncert s názvom Pätnásť rokov ľudskosti. Jeho výťažok poputuje na konto košickej Detskej fakultnej nemocnice.

"Neboli by oslavy oslavami, keby sme históriu divadla nezaznamenali aj v knihe. Pri príležitosti šesťdesiateho výročia vydávame spolu s Divadelným ústavom aj reprezentačnú publikáciu o našom divadle, ktorá je doplnená množstvom fotografií," teší sa Himič.

S Divadelným ústavom košické Štátne divadlo spolupracovalo aj pri príprave výstavy Divadlo - vášeň, telo, hlas, ktorá sa z bratislavského Slovenského národného múzea presťahovala na východ. Historické kostýmy, fotografie a množstvo vzácneho dokumentačného materiálu na návštevníkov čaká vo Východoslovenskom múzeu a košických divadlách.

V novej sezóne sa divadlo pustilo aj do spoločného projektu s mestom. Je ním informačné divadelné centrum, ktoré bude v centre Košíc na Hlavnej ulici poskytovať záujemcom služby o divadle a meste. V centre si budete môcť kúpiť vstupenky do divadla, vybaviť hromadné objednávky či si posedieť v kaviarni a prelúskať divadelný program na ďalší mesiac.

Podľa riaditeľa bude v rámci osláv neopakovateľným stretnutie s bývalými členmi, ktoré on sám považuje za nepísaný vrchol týždenného maratónu podujatí. "V programe Gala-gala si v retro štýle pripomenieme ukážky, etudy a nahrávky, ktoré písali dejiny nášho repertoáru," dodal Peter Himič. V sobotu sa história preklopí a budúcnosť divadla začne písať prvá premiéra v tejto sezóne - Spätné zrkadlo z pera Karola Horáka.

ZUZANA KOMÁROVÁ

obsah | kultura - kultúra