Katarína Kolníková sa dnes dožíva 85 rokov

Herečka, speváčka a ochotníčka Katarína Kolníková sa dnes dožíva okrúhleho životného jubilea 85 rokov. Predseda vlády SR Mikuláš Dzurinda jej v blahoprajnom telegrame zaželal veľa zdravia a krásnych chvíľ v kruhu najbližších. "Obzvlášť ma teší, keď vidím, akou energiou prekypujete. A to, že ju neustále prenášate na nás, ktorí Vás máme radi," skonštatoval premiér v telegrame.

Kolníková sa narodila 20. apríla 1921 v Radošine, okres Topoľčany. V rokoch 1947-1979 učila v materskej škôlke v rodnej obci, potom odišla do dôchodku. Hereckej ochotníckej činnosti sa začala venovať už v tridsiatych rokoch, v roku 1970 sa stala členkou Radošinského naivného divadla (RND).

Je jednou z najvýraznejších predstaviteliek tzv. insitného herectva, ktoré vyrastalo z napodobňovania životných predlôh a neskôr nadobudlo štylizovanú, režijnej koncepcii sa podriaďujúcu podobu. Vytvorila viacero svojráznych postáv starších a starých žien, v slovnom prejave opierajúcich sa o miestny dialekt. Zahrala si aj vo filmovej verzii divadelnej hry Konečná stanica.

TASR

obsah | kultura - kultúra