Havel bojuje o čtenáře s Šifrou i Vieweghem

Nejnovější dílo Václava Havla Prosím stručně patří již první týden po vydání mezi nejprodávanější tituly na pultech českých knihkupectví. Podle nakladatele Jaroslava Kořána se dosud prodalo deset tisíc výtisků nové knihy bývalého prezidenta.

Na posledním žebříčku, který sestavuje Svaz českých knihkupců a nakladatelů, se kniha umístila na čtvrtém místě, přičemž ji porazily jen prozaické tituly autorů bestsellerů: Šifra mistra Leonarda Dana Browna, závěrečný díl románu Roberta Fulghuma Třetí přání a Báječný rok Michala Viewegha. Václav Havel se při nedávném uvedení knihy na pražském veletrhu Svět knihy vyslovoval velmi zdrženlivě k jejímu prodeji: "Toto je má nejupřímnější knížka. Proto jsem nezvykle nervózní, jak bude přijatá."

Nakladatelství Gallery je nicméně v případě zájmu připraveno okamžitě zařídit dotisk knihy. Nevýdaný úspěch před časem zaznamenala kniha bývalého premiéra Miloše Zemana. Titul Jak jsem se mýlil v politice se dokonce dostal do čela žebříčku prodejnosti, k poslednímu dni loňského roku se ho prodalo 135 tisíc výtisků a autor podle údajů nakladatele knihy vyinkasoval 2,7 milionu korun. Druhá Zemanova kniha Vzestup a pád české sociální demokracie tento úspěch již nezopakovala.

Zájem o nejnovější Havlovu knihu potvrzují i samotní knihkupci. Ředitel nakladatelství Academia Jiří Padevět uvedl, že se Prosím stručně prodává velmi dobře: "Je to vtipná kniha, s níž se knihy Zemanovy či Paroubkovy nedají srovnávat. Ještě raději bych si ale přece jen přečetl ucelené Paměti Václava Havla." Dnes od 16 hodin se v knihkupectví Academia na Václavském náměstí Václav Havel zúčastní autogramiády.

(oh), LIDOVÉ NOVINY

obsah | kultura - kultúra