Ivan Klíma je laureátom ceny Franza Kafku

Spisovateľ Ivan Klíma nepoľavuje ani po sedemdesiatke. Stále ide od knihy ku knihe: začiatkom roka vydal monografiu o Čapkovi, v týchto dňoch dokončuje novú knihu s pracovným názvom Mé šílené století. Nepravidelne prednáša americkým študentom, pravidelne píše komentáre pre BBC. Má päť neplatených funkcií, medzi ktoré patrí aj podpredsedníctvo v českom PEN klube. Usilovne sa pokúša zvládať všetky technické vymoženosti elektronického veku. Dvakrát týždenne hráva tenis a venuje sa svojej rozvetvenej rodine. Cez uplynulý víkend nevynechal ani tradičný jesenný knižný trh v Havlíčkovom Brode.

"Uznáte, že môj život nie je maličkosť," povedal v telefonickom rozhovore pre SME Ivan Klíma, ktorý sa stal čerstvým laureátom medzinárodnej literárnej Ceny Franza Kafku. Cenu odovzdá spisovateľovi pražský primátor Igor Němec 29. októbra v Brožíkovej sieni Staromestskej radnice. Ivan Klíma dostane 10-tisíc dolárov (asi 315-tisíc českých korún) a sošku, ktorá je replikou budúceho Kafkovho pomníka. Autorom plastiky je Jaroslav Róna. "Túto cenu si vážim, pretože ju dostávam ako druhý po takom skvelom spisovateľovi, akým je Philip Roth," hovorí Ivan Klíma, ktorý počas normalizácie publikoval v samizdate a v zahraničí. "Navyše, udeľujú ju ľudia, ktorých názor si vysoko vážim. Viem, že mojím českým protikandidátom bol Josef Škvorecký, a to bol silný protivník. A aby tých uznaní nebolo málo, má v záhlaví meno Franza Kafku, môjho obľúbeného spisovateľa."

V spisovateľovej knižnici s alexandrijským rozmerom je jeden dlhočizný rad venovaný aj tvorbe Ivana Klímu, ktorá bola preložená do 31 jazykov - podľa autora aj do takých "obskúrnych" jazykov ako čínština, hindčina, gréčtina či estónčina. Na otázku, ktorú knihu zo svojho radu má najradšej, Klíma odpovedá, že Láska a smetí.

"Písal som ju spontánne, je veľmi autentická, lebo som ju prežíval. Je tam reflektovaná smrť môjho otca, ktorého som mal veľmi rád. Podarilo sa mi do nej dať, a to dostatočne stručne, väčšinu tém, ktoré považujem za životné. Myslím si, že sa mi podarilo vytvoriť zaujímavú kompozíciu - akúsi koláž, ktorú čitateľ vníma ako stále striedanie motívov. Ľudia mi hovorili, že knihu prečítali jedným dychom. A to považujem za realizáciu svojich predstáv o literatúre."

Rozpracovaná kniha s názvom Mé šílené století je podľa spisovateľových slov "skeptickým románom s politickým pozadím". Plánovaná kniha bude o ministerskom predsedovi fiktívneho postkomunistického štátu, ktorý je presvedčený, že dostáva pokyny od anjela. Premiéra ako komickú postavu v "pamflete o korupcii a arogancii v politike" nakoniec odstránia členovia jeho vlastného kabinetu. "Možno sa to zdá skeptické, ale skepsa je zdravšia než prehnané očakávania," povedal Klíma.

ĽUDO PETRÁNSKY

obsah | kultura - kultúra