České Kino na hranici so slovenskými filmami

Už po piatykrát sa tento rok uskutoční prehliadka českých a slovenských filmov v Českom Těšíne Kino na hranici. Na prehliadke, ktorá sa začala 24. apríla a trvá do nedele 27. apríla 2003, budú uvedené slovenské a české filmy v niekoľkých sekciách.

Väčšina slovenských filmov prehliadky je súčasťou sekcie Čerstvo po premiére, ktorej názov naznačuje, že uvedie najnovšie filmy slovenskej, ale aj českej produkcie s výrobným rokom 2002. Slovensko budú reprezentovať slovenské a koprodukčné filmy, a to Quartétto Laury Sivákovej, Kruté radosti Juraja Nvotu, Útek do Budína Miloslava Luthera, ďalej film Čert vie prečo (2003) Romana Vávru a animovaný stredometrážny film Pôvod sveta Kataríny Kerekesovej. V sekcii budú uvedené aj české filmy, konkrétne najnovší film Jana Hřebejka Pupendo (2003) či Děvčátko Benjamína Tučeka.

Prehliadka Kino na hranici uvedie aj profil dvoch významných českých tvorcov. V sekcii Jiří Svoboda - expresívny hľadač nadčasových posolstiev sa budú premietať filmy režiséra a scenáristu Jiřího Svobodu Dívka s mušlí (1980), Skalpel, prosím! (1985), Prokletí domu Hajnů (1988), Jen o rodinných záležitostech (1990), Udělení milosti se zamítá (2001) a uskutoční sa aj stretnutie a beseda s ním. Druhý profil prehliadky bude venovaný režisérovi a scenáristovi Karlovi Kachyňovi pod názvom Karel Kachyňa - verný priateľ dobrých scenáristov. V jeho sekcii sa budú premietať filmy Kočár do Vídně (1966), Noc nevěsty (1967), Ucho (1970), Smrt krásnych srnců (1986), Kráva (1993) a Hanele (1999). Filmy Ene bene (1999) a Výlet (2002) uvedie prehliadka v sekcii Alice Nellis - Ženský element za kamerou a pripravené je aj detské dopoludnie, počas ktorého sa premietne filmová rozprávka Princ a Večernica (1978) Václava Vorlíčka. Premietať sa bude aj film Filipa Renča Rebelovia (2001).

Súčasťou 5. prehliadky českých a slovenských filmov Kino na hranici budú aj sprievodné podujatia rôzneho druhu. Okrem koncertov v podaní Hany Hegerovej so skupinou Petra Maláska, skupín Chiki liki tu-a či Vypsaná Fixa, sa uskutoční aj výstava Poľský filmový plagát, spojená s premietaním poľských filmov, ktoré v kontexte slovenských a českých filmov vytvoria objektívny pohľad na kinematografiu strednej Európy.

Projekt je spolufinancovaný z prostriedkov Európskej únie a uskutočňuje sa za finančnej podpory MK ČR. Viac informácií o prehliadke a programe získate na internetovej adrese www.festivalynahranici.cz.

InZine

obsah | kultura - kultúra