Kdo byl Kafka? Odpověď hledají Švýcaři

Film o pohádkovém člověku židovského původu, pro nějž byl život váháním před narozením. Tak charakterizuje švýcarský režisér Richard Dindo svůj snímek Kdo byl Kafka?.

Jeho slavnostní předpremiéru tvůrce osobně uvede ve dnech 27. a 28. června v pražském kině Ponrepo. Od září se bude film promítat z nosiče DVD v české síti filmových klubů.

Snímek Kdo byl Kafka?, jenž se ve Švýcarsku promítal od ledna a na jehož vzniku se podílela tamní televize, nepředstavuje dokument v obvyklém slova smyslu.

Dindo v něm dává slovo Kafkovým láskám a souputníkům: Mileně Jesenské v podání Hany Militky, spisovateli Maxu Brodovi, kterého hraje Eckart Alexander, Gustavu Janouchovi, Felice Bauerové, ale také Kafkovi samému, jehož part čte hrdina Pádu třetí říše a Devátého dne Ulrich Matthes.

Spisovatelovi přátelé představovaní herci vyprávějí, kdo byl Franz Kafka a co s ním zažili, sám o sobě literát mluví prostřednictvím deníků a dopisů. "Pro mě byl Kafka průvodcem v období dospívání," vyznal se režisér. "Cítil jsem jeho blízkost, jako by byl mým bratrem-dvojčetem, které jsem nikdy nepotkal, ale stále jsem o něm slyšel. Kafka mě naučil porozumět lépe sobě, jiným i literatuře," vzpomíná Dindo.

O své filmařské metodě říkává, že dokument je pro něj "umění životopisu". Působí v Curychu a v Paříži, hrdiny jeho dokumentárních portrétů už byli malíři, grafik, vědec, fotoreportér, ale také třeba básník Arthur Rimbaud či revolucionář Ernesto Che Guevara.

V posledních letech Dindo točil rovněž dokumenty tematicky zaměřené: například o Alzheimerově chorobě nebo o masakru z roku l968 v Mexiko City.

MF DNES

obsah | kultura - kultúra