Jeden svět oceňoval dokumenty z celého světa

Dokument Love & Diane režisérky Jennifer Dworkin byl vyhlášen nejlepším filmem letošního 5. ročníku mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, který pořádá nadace Člověk v tísni. Ze 41 zemí světa pochází 165 snímků, jež mohli v uplynulém týdnu zhlédnout diváci v Praze. Nyní se festival přesouvá do dalších 14 měst ČR.

Americko-francouzský snímek je intimní rodinnou ságou černošské rodiny z New Yorku, které se tak říkajíc lepí smůla na paty. Diane je svobodná matka, jež se léčí ze závislosti na kokainu a snaží se svým pěti dětem být konečně dobrou matkou. Její 18leté dceři Love se narodí syn, a i když je HIV pozitivní, rozervaná rodina vnímá právě jeho jako rozhodující impuls, který určí další směřování rodiny.

Cenu za nejlepší režii předala dokumentaristka Olga Sommerová dokumentu Čistota: prolomit kruhy mlčení izraelské režisérky Zurii Anat. Svým filmem se pokusila prolomit mlčení obestírající veřejné lázně pro ženy, mikva, kde jsou vdané ortodoxní židovky nuceny pravidelně vykonávat očistný rituál. Některé požadavek čistoty přijímají a nechávají rabíny rozhodovat o své ženské intimitě, jiné se bouří proti tomu, co považují za patriarchální přežitek. Z filmu čiší chladný pocit, jako když se bosá noha dotkne bílých kachliček, jimiž jsou v izraelské mikvě obloženy stěny, podlaha i strop...

Další ceny festivalu

Zvláštní cenu za film, který výjimečným způsobem přispívá k ochraně lidských práv , udělil bývalý prezident Václav Havel japonskému snímku Dcera z Jen-anu. Dvouhodinový dokument vypráví mladé příběh čínské dívky, jenž se sama stala obětí kulturní revoluce v Číně 60. let, neboť ji rodiče ze strachu před komunistickými funkcionáři ihned po narození odložili.

Cenu Rudolfa Vrby za nejlepší film v kategorii Máte právo vědět získal peruánský snímek Choropampa - cena zlata, který popisuje boj malé komunity v odlehlé části Peru proti nadnárodní těžařské společnosti. Cenu uděluje porota složená z žen, které se vzepřely represi, násilnostem a nespravedlnosti.

Cenu primátora Prahy za nejlepší krátký dokument získal snímek Čekání v zajetí. Irácký válečný zajatec v íránském táboře píše dopis svému dítěti, které nikdy neviděl a kterému se otcovy dopisy zřejmě nikdy nedostanou do rukou.

Čestným uznáním odměnil Český rozhlas anglicko-francouzský dokument Blíž za kreativní použití hudby a zvuku v dokumentárním filmu. Experimentální snímek je portrétem mladé Annelise, která v prostředí dělnické čtvrti v Newcastlu hledá vlastní sexuální identitu.

Zamyslet se, co se děje kolem

"To, jakou podporu se společnosti Člověk v tísni daří shromáždit napříč celou společností, mě vždy znovu a znovu překvapí. Dokazuje to, že Češi třináct let po pádu komunismu vědí, že solidarita, důstojnost života a svoboda patří mezi základní lidské hodnoty. Stále větší množství lidí je ochotno na chvíli zapomenout na své každodenní starosti a přemýšlet o tom, co se děje za hranicemi našeho státu nebo i jen za zdmi sousedního bytu," řekl ředitel festivalu Igor Blaževič při zahájení letošního ročníku Jednoho světa.

Po zhlédnutí alespoň některých filmů přehlídky si člověk uvědomí, že je vlastně fajn, že se narodil v Česku. Což by jej ovšem nemělo ukolébat na vavřínech. Je toho tady taky potřeba dost vylepšit. Je to tu jen méně hrozné než v některých jiných společnostech.

Filmové dokumenty a doprovodné besedy a výstavy V Praze letos zhlédlo přes 20 000 lidí.

BOHDANA RAMBOUSKOVÁ, NOVINKY

obsah | kultura - kultúra