Časosběrný dokument o Havlovi dokončí Janek

Dokument Občan V.H. dokončí režisér Miroslav Janek. Nahradí zesnulého Pavla Kouteckého. Film bude zachycovat více než deset let prezidentování Václava Havla, celkem třináct let jeho života. Na karlovarském festivalu se představil zatím tříminutový záznam, jenž zaujal zejména upřímností.

Koutecký zahájil natáčení dokumentu v listopadu 1992. S kamerou sledoval Havlovy schůzky s nejmocnějšími lidmi světa 90. let. Natáčel 152 dní, během nichž vzniklo zhruba 45 hodin materiálu.

Původně měl být snímek hotový v lednu příštího roku. Tragická smrt Kouteckého však postavila producentku Jarmilu Polákovou před úkol najít nového režiséra, který vše dokončí.

"Volba padla na Janka, dohodli jsme se," shrnula na dnešní konferenci Poláková. Té se osobně zúčastnil i protagonista Havel. "Nejsem subjektem, ale objektem. Nebudu nic cenzurovat, zakazovat, nikomu radit," řekl. Účasti na projektu údajně nikdy nelitoval. "Vždy, když se Kouteckému zdálo, že je jednání nudné, rozsvítil baterku. Pro mě to byl symbol, že plácáme nesmysly, posunul jsem jednání dál," popsal Havel.

Upřímnost rozesměje

Zatím hotová tříminutová ukázka promítaná ve Varech zachycuje Havlovu upřímnost, jež často rozesměje. Nynější exprezident koukající se z okna na zasněžený dvůr se v ní například baví s ochrankou - zjišťuje, zda bude trapné, když upadne při slavnostní přehlídce na ledě; Michaila Gorbačova se zas rusky ptá, zda ví, co bylo KGB; komentuje rovněž návštěvu Jacquese Chiraka slovy: Francie si hraje na větší velmoc, než je. Chtějí pocty jako Čínská lidová republika a Spojené státy dohromady, tak jim je dáme. Chtělo by to něco dobrého k jídlu, jen aby to nebyly nedovařené brambory; nebo prosí tlumočníka, aby nepřekládal věty, jež mu přijdou nevhodné. Z natočeného materiálu by měly vzniknout čtyři tématické dokumenty a jeden celovečerní film. Zachovají se také původní záznamy, které by měly skončit v archívech a studovnách českých univerzit. Premiéra prvního snímku je zatím plánována na konec příštího roku.

Miroslav Janek

· narozen 1954
· režisér autorských dokumentárních filmů
· v letech 1980-1995 žil v USA, poté se vrátil zpět do Čech
· při své tvorbě spolupracuje s manželkou, střihačkou Toničkou Jankovou
· dílo: Nespatřené, Previanti, Vierka, Chačipe

Pavel Koutecký

· narozen v roce 1956
· na dokumentu Občan V.H. pracoval téměř 13 let
· zemřel letos v dubnu při natáčení dokumentu, spadl z výškové budovy v Praze na Pankráci
· patřil k nejvýznamnějším tuzemským dokumentaristům; věnoval se proměnám Pražského hradu; zaměřil se také i na cestopisy, na nichž pracoval i s Janem Burianem. Přibližoval v nich Chile, Dánsko a Island.

NOVINKY

obsah | kultura - kultúra