Vilme Jamnickej prišli do divadla zablahoželať kolegovia a známi

Zmyslom pre humor a veselou náladou sršala aj počas včerajšej oslavy svojho "storočného" jubilea slovenská herečka Vilma Jamnická. Do priestorov Divadla P. O. Hviezdoslava v Bratislave jej prišli zablahoželať viacerí hereckí kolegovia, medzi nimi napríklad Ladislav Chudík, Emília Vášáryová, Zdena Studenková, Mária Kráľovičová, Ján Kroner, Martin Huba a ďalší. Nechýbali ani ďalší priaznivci divadla, novinári a minister kultúry SR Marek Maďarič.

Jamnická rozdávala všetkým gratulantom milé slová, medzi ktorými často nechýbalo konštatovanie: "Ty si taký mladý/á." Jej krehká postava sa niekedy až strácala pod záplavou kvetov, medzi ktorými boli aj kytice zo symbolických 101 ruží. Z množstva divadelných postáv, ktoré počas svojej kariéry hrala, by si dnes tú "naj" ťažko vyberala. "Milovala som všetko, čo bolo milovaniahodné. Hrala som všetko, čo sa dalo zahrať. Nenechala som si na svojom tele ani jednu z tých úloh, zanechala som si sama seba," konštatovala neskôr Jamnická, ktorá by sa vraj rada dožila ďalších päť rokov. "Dobre som to dotiahla do 99 roku. Potom sa do mňa opreli všetky bosorky a chceli ma dostať preč z tohto sveta. Vzoprela som sa im a povedala: Tu zostanem. Ignatenkovi som sľúbila do 105 a slovo dodržím," povedala s úsmevom pred novinármi v priestoroch divadla, kde bola dnes na jej počesť otvorená aj výstava s názvom Mojich prvých sto rokov.

Jamnická svoje storočné jubileum oslavovala niekoľkokrát, ale šampanské si vraj dopriala až počas dnešného prijatia u prezidenta SR. "Štyrikrát som oslavovala a ani raz pritom nebol šampus," vyhlásila. Z množstva krásnych darčekov zasa označila za ten naj teplé papuče. "To bol báječný nápad. Dostať na storočnicu čerstvé, bielou kožušinou rámované papuče, to je nádherná vec," podotkla s úsmevom herečka, ktorá aj na dnešnú slávnosť prišla ako pravá dáma, s jemným leskom v slušivom účese, rúžom na perách a dokonale nalakovanými nechtami.

TASR

obsah | kultura - kultúra