Jakubiska považujú za slovenského Felliniho

Filmár Juraj Jakubisko otvoril v pondelok v Taliansku výstavu pod názvom Fantazmagórie, zloženú z jeho kresieb, malieb a obrázkov, ktoré ilustrujú Jakubiskove kontakty s Federicom Fellinim, Marcellom Mastroianim, Milošom Formanom a ďalšími osobnosťami sveta filmu.

Výstava sa koná pri príležitosti Filmového festivalu v Terste, ktorého súčasťou je filmová retrospektíva Juraja Jakubiska. Počas festivalu, ktorý trvá od 21. do 27. januára premietnu 14 celovečerných a 9 krátkych filmov. Veľký divácky záujem podľa riaditeľa Slovenského inštitútu v Ríme Miroslava Musila vyvolalo piatkové premietanie filmu Zbehovia a pútnici. Nedeľné uvedenie filmu Post coitum uviedol hlavný protagonista Franco Nero.

Podľa Musila obliehajú Jakubiska na festivale novinári, ktorí ho označujú za "talent porovnateľný s Fellinim", za "najvýznamnejšieho slovenského režiséra, aj keď zároveň adoptívneho českého".

Keďže Jakubisko je profilovou osobnosťou filmového festivalu v Terste, talianske publikum má k dispozícii jeho biografiu, v ktorej sa talianski filmoví kritici zaoberajú jeho celoživotným filmovým dielom.

Filmový festival v Terste otváral film Život je zázrak z dielne Emira Kusturicu. Jedným z hitov festivalu je snímka Kráľ zlodejov režiséra Ivana Filu, ktorý vznikol v slovenskej, českej, nemeckej a rakúskej koprodukcii. Záver festivalu bude patriť filmu Korytnačky na chrbte v hlavnej úlohe so slovenskou herečkou Barborou Bobuľovou, ktorá žije a úspešne účinkuje v Taliansku.

PRAVDA

obsah | kultura - kultúra