Hronov patřil cizincům

Středa na 73. ročníku Jiráskova Hronova patřila zahraničním hostům. V Sále Josefa Čapka se představilo taneční divadlo Panboro z Budapešti s inscenací Vadak. Slávou opředený soubor uvedl taneční variace na vztah muž a žena v ostrém protikladu drsných, vášnivých tónů a něhy, na hudbu W. A. Mozarta, J. Brahmse, ale také do absolutního ticha.

Dojem ze silného představení pokazilo umístění tanečníků pod jevištěm, což znemožnilo značné části publika, aby je sledovali, takže se o tanečních kreacích mohli dohadovat jen podle stínů na černých závěsech.

V Jiráskově divadle uvedlo Divadelní studio mladých Aglia z Litvy Čechovovu aktovku Medvěd. Kdo ji zná z populárního televizního zpracování se Stellou Zázvorkovou a Janem Werichem, byl by nejspíš překvapen, kolik tragických a existenciálních tónů dokázali mladí litevští herci s režisérkou Laimou Adlmaitiene z této hříčky vytěžit. Hrálo se o lidském osamění, ženské vyprahlosti, touze i násilí. Perfektní práce se scénou, rekvizitou, světlem, pohybem a precizní herecké výkony charakterizují pozoruhodnou mladou litevskou inscenaci, která si získala uznání na domácích i mezinárodních festivalech.

Společnost Dr. Krásy zničila oponu

Letošní Jiráskův Hronov má už i svůj skandál: pražská Společnost Dr. Krásy zanechala při svém představení Macbeth 2003 nesmazatelné krvavé stopy na oponě Jiráskova divadla - zaschlý balakryl nejde odstranit a škody jdou prý do desítek, ne-li stovek tisíc.

Do sobotního večera se v Hronově představí ještě pět souborů. Hronov divadlem žije, o divadle se diskutuje do pozdních nočních i časných ranních hodin. Horko nehorko.

RADMILA HRDINOVÁ

obsah | kultura - kultúra