Bude hrať pre nórskeho kráľa

Muzikant Jozef Kováč zo Zvolena bude hrať pre nórskeho kráľa. Po tom, ako so svojou kapelou hral už pre niekoľkých slovenských a českých štátnikov, sa mu teraz dostalo pocty byť na otvorení najväčšieho múzea obetiam fašizmu na svete. V nórskej metropole vystúpi 23. augusta a pred výnimočnou situáciou tvrdí: "Som na to pripravený!"

V Osle bude kontrabasista zo Slovenska sprevádzať speváčku židovského pôvodu Bente Kahan a uvedú tu jednu skladbu: "Je to pieseň, ktorá vznikla v koncentračnom tábore Terezín počas druhej svetovej vojny. Voľba padla na kontrabas aj preto, že je to clivá, smutná pieseň, ktorej náladu práve kontrabas dokáže vystihnúť," myslí si Jozef Kováč.

Kontrabasista nie je žiadny nováčik, veď jeho kapela Gipsy Four má za sebou koncertovanie už po celej Európe, ale aj na Kanárskych ostrovoch či v Brazílii: "Hrali sme už aj pre viacerých slovenských prezidentov, niekoľkých českých a slovenských predsedov vlád," dodáva muzikant. Na kontrabase hráva odmalička: "Začal som síce s gitarou, no v otcovej kapele raz ochorel basista. Tak som ho zastúpil a už mi to zostalo," spomína na svoje začiatky. Do Osla má už pripravené aj oblečenie: "Najprv som bol rozhodnutý, že si oblečiem bielu košeľu a smoking, no neskôr sme sa s Bente dohodli, že budeme obaja oblečení celí v čiernom." Ako dodáva, trému máva vždy, ale aj pri tejto vzácnej príležitosti ju vraj prekoná. Kapela Gipsy Four má už niekoľko koncertov s Bente Kahan za sebou - židovská a rómska muzika má podľa neho veľa spoločné.

NOVÝ ČAS

obsah | kultura - kultúra