Prezentace díla Bohumila Hrabala v Římě

Velvyslanectví ČR v Římě zorganizovalo dne 23.1.2004 v římském Kapitolu večer věnovaný Bohumilu Hrabalovi. Pod názvem Opere scelte byla prezentována spisovatelova díla, která nedávno vydalo prestižní milánské nakladatelství Mondadori.

V letošním roce uplyne 90 let od narození Bohumila Hrabala a prezentace nabídla ucelený pohled na jeho život a dílo prostřednictvím vystoupení předních italských a českých literárních vědců. Bohumil Hrabal patří k nejvýraznějším představitelům české moderní literatury a v Itálii není neznámým pojmem.V průběhu večera byla promítnuta krátká ukázka z filmu "Ostře sledované vlaky" v italštině. Ve zcela zaplněném sále se sešlo více než 160 posluchačů. Pozornost publika neochabovala ani po dvouhodinovém "maratónu".

Příležitost k diskusi s překladateli jednotlivých spisů B. Hrabala obsažených v antologii (např. A. Catalano, D. Massimi, A. Trevisan) dostali všichni přítomní na společenském podniku po skončení prezentace. Zde se sešli zástupci intelektuální špičky italské literární vědy, obdivovatelé české kulturní tradice, příslušníci diplomatického sboru a českých krajanských spolků.

(r)

obsah | kultura - kultúra